KORONA DIŽE PESNICU NA ŽENU: U komšiluku od početka pandemije evidentiran porast slučajeva nasilja u porodici

Z.Z.

24. 08. 2021. u 08:38

OD početka epidemije virusa korona u Crnoj Gori je evidentirano povećanje slučajeva nasilja nad ženama.

КОРОНА ДИЖЕ ПЕСНИЦУ НА ЖЕНУ: У комшилуку од почетка пандемије евидентиран пораст случајева насиља у породици

Foto: pixabay

I to su zvanično saopštili iz Sigurne ženske kuće, ali i Nacionalne linije SOS za borbu protiv porodičnog nasilja.

U Sigurnu žensku kuću za pomoć se obratilo 800 žena koje su zatražile pomoć i smeštaj u prostorijama te organizacije, koja već godinama zbrinjavanja žrtve koje su fizički napadnute od člana porodice, a najčešće od supruga. Samo pre godinu ili dve toj organizaciji javljalo se upola manje žena. I tamo su dobijale ne samo smeštaj već i usluge psihološkog savetovanja. Zagarantovana im je i poverljivost, kompletna pravna pomoć i zastupanje u situacijama kada pred sudovima procesuiraju nasilnike.

U Sigurnoj ženskoj kući kažu da su žrtvama dostupni svakog dana, 365 dana u godini, da je savetovanje individualno u terminu od 9 do 16 sati.

Zabrinjavajuće podatke saopštili su i iz Nacionalne SOS linije. Njihova statistika pokazuje da su od izbijanja pandemije primili više od 3.000 poziva za pomoć. Primera radi, samo u martu prošle godine, nakon zvaničnog proglašenja pandemije virusa korona, bilo je 27 odsto više poziva nego mesec ranije. Preciznije, 256 ljudi obratilo se za pomoć. Godinu ranije, odnosno tokom 2019. SOS broj okrenulo je 2.700 žena spremnih da saopšte problem sa kojim se suočavaju.

Do rasta broja, ukazuju, došlo je zbog mera koje su uvedene pod uticajem širenja virusa, kada je na snazi bio policijski čas, kada su, kako naglašavaju i žrtve i nasilnici veći deo vremena provodili u kući.

- Izolacija, rad od kuće, ograničeno kretanje, nemogućnost prevoza i slično, značajno su povećali rizik od nasilja u porodici tako da su mnoge žene i deca dovedeni u zastrašujući rizik od nasilja. Kuća postaje opasno mesto gde se žene osećaju ostavljeno, izolovano i bespomoćno - konstatuje se u izveštaju SOS linije.

BESPLATNO TESTIRANjE

ZA smeštaj u Sigurnu žensku kuću žrtva nasilja u uslovima pandemije mora posedovati negativan test na virus korona. Ministarstvo zdravlja obezbedilo je besplatno testiranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)