ĐUKANOVIĆEV LET U PARIZ I DALJE TAJNA: Odbor za bezbednost traži skidanje oznake tajnosti sa putovanja predsednika Crne Gore

V. KADIĆ

24. 08. 2021. u 07:39

PROŠLO je godinu i po dana, a Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i dalje kao tajnu čuva informaciju o tome šta je stvarni razlog navodnog poslovnog puta predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića u Pariz.

ЂУКАНОВИЋЕВ ЛЕТ У ПАРИЗ И ДАЉЕ ТАЈНА: Одбор за безбедност тражи скидање ознаке тајности са путовања председника Црне Горе

Foto Novosti

Iako je, u međuvremenu, došlo do smene vlasti, praksa tajnosti ovog leta i dalje je na snazi! Predsednik parlamentarnog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević pozvao je premijera Zdravka Krivokapića da ukloni stepen tajnosti "interno" sa podataka koji otkrivaju detalje korišćenja vladinog aviona u privatne svrhe predsednika države Mila Đukanovića u januaru 2020. godine. Knežević je prethodno uputio inicijativu 4. februara, a na koju, kako poručuju iz Demokratskog fronta nije dobio odgovor, podsetivši da je taj Đukanovićev put koštao poreske obveznike oko 20.000 evra.

- Upravni sud je na usmenoj raspravi 2. jula 2021. godine doneo presudu da se poništava rešenje Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore UP 5/20 od 28. januara 2020. godine, pa samim tim smatramo da Zdravko Krivokapić mora u što kraćem roku skinuti oznaku tajnosti i otkriti koji je bio cilj posete Parizu, predsednika države Mila Đukanovića, koji pokušava na sve moguće načine da sakrije. Upravo izbegavanja otkrivanja ove informacije Vlada Zdravka Krivokapića još jednom potvrđuje da nema petlje i hrabrosti da krene u demontažu totalitarnog sistema koji je kreirao Đukanović - naveli su iz DF.

Presuda Upravnog suda mogla bi da natera novu vlast da konačno objavi dokumentaciju.

Foto Arhiva

Tekst potpisa

Sredinom januara prošle godine istraživači Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) su na podgoričkom aerodromu fotografisali službeni "mercedes majbah" koji je čekao putnike sa dvočasovnog leta iz Pariza do Podgorice. Iz ove nevladine organizacije tvrde da je u državnom avionu bio predsednik Đukanović sa suprugom, a snimci iz restorana u Majamiju su pokazali, kako navode, da je Pariz bio samo "usputna stanica ka SAD, gde su proveli novogodišnje praznike".

MANS je od Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore zatražio detaljnije informacije o tome što je bio zvaničan povod Đukanovićevog leta za Pariz, ali su iz ove institucije odbili da objasne te podatke, pravdajući to bezbednosnim razlozima.

- Đukanović je nakon toga indirektno potvrdio da je novogodišnje praznike proveo u Majamiju, ali odbio javnosti da saopšti kakav državni posao je obavio u Parizu tvrdeći da se radi o poslu o kome se javnost ne obaveštava. Da službeni posao Đukanovića treba da ostane tajna saglasni su bili i u SDT i Agenciji za sprečavanje korupcije, koji su upravo na osnovu ovakve tvrdnje Đukanovića odbili prijave MANS-a. Nakon formiranja nove Vlade Crne Gore i promene na čelu Generalnog sekretarijata, MANS je i od nove vlasti pokušao da dobije podatke o spornom letu, ali bez uspeha - saopštili su u ovoj NVO.

PRODUŽIO PUT O SVOM TROŠKU

- IMAO sam u Parizu obavezu, koju sam obavio u interesu države, a nakon toga sam redovnim letom o vlastitom trošku, putovao tamo gde sam želeo da putujem jer na to imam pravo kao svaki drugi građanin - izjavio je Milo Đukanović.

"PRAKSA" SE NASTAVILA

IAKO je od presude prošlo više od mesec dana, u MANS-u navode da novi Generalni sekretarijat još nije obavio podatke o Đukanovićevom letu.

- Nažalost Generalni sekretarij nastavlja sa praksom sakrivanja podataka od građana Crne Gore, pa osim podataka o letovima Đukanovića, ova institucija odbija da javnim učini i podatke o tome kako najviši državni funkcioneri, u prvom redu premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik vlade Dritan Abazović, koriste državni avion - poručuju iz MANS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega