PRIZNANJE ZA „NOVOSTI“: Završen Festival knjiga u Nikšiću

V.K.

21. 08. 2021. u 22:47

BESEDOM pesnika Milutina Mićovića u Nikšiću je završen program „Auto(r) na korzu“ u okviru Festivala knjiga koji je trajao od 1. do 20. avgusta.

ПРИЗНАЊЕ ЗА „НОВОСТИ“: Завршен Фестивал књига у Никшићу

Foto: V.K.

Prethodno, održano je književno veče Gordane Sarić, nastupio je pesnik Radisav Bato Đurković, a dodeljena su i festivalska priznanja. 

- Na kraju smo književnog i umetničkog maratona. Najveći i najlepši trg u Crnoj Gori, evropski Trg slobode, bio je domaćin za više od 30 književnika, književnih kritičara, glumaca i drugih gostiju. Svake večeri, u proseku, program je pratilo nešto više od 100 gledalaca, intersovanje za knjige je bilo izvanredno... Dakle, prema svim parametrima, Festival knjiga je oborio sve rekorde, poerio granice i, iako zamišljen kao skromna manifestacija, postao je jedna od najvećih u Crnoj Gori – kazao je Gorčin Blagojević, urednik Festivala. 

Foto: V.K.

Milutin Mićović

Festival su organizovali Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i Sekretarijat za kulturu opštine Nikšić, uz pokroviteljstvo Opštine Nikšić. 

- Nova gradska uprava je zatekla haos, ali ti mladi i obrazovani ljudi shvataju od kolikog je značaja kultura, pa i manifestacija koja je trajala bezmalo mesec dana – rekao je Blagojević. 

Mr Mihailo Perošević dobitnik je velike Nagrade Festivala knjiga, za doprinos Festivalu, za njegovanje književnosti i umetnosti. Perošević je profesor sprskog jezika, magistar nauke o književnosti, glumac sa 37 premijera u pozorištima, bariton hora društva „Zahumlje“.

Urednik je izdavačke delatnsti Biblioteke „Njegoš“, a kao lektor, korektor i mentor zaslužan je za obajvljivanje na hiljade naslova nikšićkih stvaralaca. Plakete su pripale predsedniku Opštine Marku Kovačeviću i sekretaru za kulturu Dejanu Ivanoviću.

Zahvalnice su dobili vlasnik kafea „Oktober fest“ dr Radovan Ninković, medijske kuće „Novosti“, "Dan" i Televizije Nikšić.   


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju