SVEĆA GORI 801 GODINU: Eparhija budimljansko-nikšićka obeležila svoju slavu Svetu Mariju Magdalinu

M. SEKULOVIĆ

04. 08. 2021. u 13:44

JUČE je, na dan Svete Marije Magdaline Eparhija budimljansko-nikšićka, obeležila svoju slavu-801 po redu.

СВЕЋА ГОРИ 801 ГОДИНУ: Епархија будимљанско-никшићка обележила своју славу Свету Марију Магдалину

Foto: M.S.

Nakon svečane liturgije, besedio je novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski koji je na jučerašnji dan pre 19 godina u katedralnom manastiru Eparhije Đurševistupovi u Beranama ustoličen na čelo ove Episkopije, na istom mestu je podsetio da je Sveti Sava utemeljio ovu Episkopiju sa svojim bratom od strica županom Prvoslavom, koji počiva u manastiru Đurđevi Stupovi. Tu je postavljen i prvi episkop budimljanski-Jakov. Ta Episkopija je do sredine 17. vijeka živela punim životom, dok je nisu Turci uništili, a mitropolita budimljanskog Pajsija, optuženog da podiže ustanak protiv Turaka, na vratima Đurđevih Stupova, živog su razapeli i odrali.

Mitropolit Joanikije je podsetio da je od tada za narednih 350 godina ova Episkopija bila upražnjena i mnogo stradala, svetinje njene su porušene,narod se raselio, sveštenostvo imonaštvo su podelili njihovu sudbinu...

- Ali, došlo je vreme da se ova Epsikopija obnovi. Zar nije njena obnova znak vaskrsenja Hristovog, jer je ono što se dogodilo posle njene obnove jedna velika radost, novina i ukrepljenje. To je pičelo pre 19 godina i blagodareći Bogu, narodu, sveštenstvu, monasima i monahinjama, to se desilo, ali, najvažnije je to što smo videli šta može naš narod kada je složani kada se objedini oko naših svetinja, naših koremna. Naročito oko svetinja Nemanjića, besedio je juče Mitropolit Joanikije, ističući da treba računati da sve ono što se do sada uradilo je početak i nastaviće se.

- Mojim izborom za Mitropolita crnogorsko-primorskog vi ste odmah dobili svog episkopa Metodija. Već ste videli njegovu dobrotu...Imaćete oko koga da se objedinite u ime Božje, jer mi kada se sabiramo, sabiramo se oko Hrista u ime svete naše vere, Svete Trojice, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)