SAČUVAJMO MIR I DOSTOJANSTVO: Poruka građana Cetinja uoči ustoličenja mitropolita Joanikija

V.K.

17. 08. 2021. u 10:03

GRUPA građana Cetinja smatra da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija treba obaviti u tom gradu, ističući da su počastvovani što je prestonica izabrana za mitropolita.

САЧУВАЈМО МИР И ДОСТОЈАНСТВО: Порука грађана Цетиња уочи устоличења митрополита Јоаникија

Foto Z. Jovanović

Oni, kako je navedeno u pismu koje je objavila Mitropolija crnogorska primorska, kao građani Cetinja koji su i pravoslavni vernici imaju potrebu da se, kako ističu, u ime brojnih Cetinjana, njihovih sugrađana vernika i istomišljenika, obrate javnosti sa porukom da su počastvovani što je Joanikije, dugogodišnji iguman Cetinjskog manastira i rektor Cetinjske bogoslovije, izabran za mitropolita crnogorsko - primorskog Srpske pravoslavne crkve koja, dodaju, osam vekova neprekinuto traje u Crnoj Gori.

- Smatramo da njegovo ustoličenje treba da se obavi po crkvenom poretku u gradu u kom su stolovali svi njegovi prethodnici, a na način koji poštuje sve postojeće propise države Crne Gore - navodi grupa građana.

Sve druge kvalifikacije na njegovu adresu koje su stizale od nekih njihovih sugrađana, kako su rekli, smatraju nedostatkom dobre volje i na neki način odricanjem od sopstvene istorije, Crne Gore i Cetinja.

- Koji su sa dobrodošlicom i radošću ispratili ustoličenja prethodnih mitropolita, baš u Cetinjskom manastiru i baš od srpskog patrijarha - ističe grupa građana.

Poštuju, kako su kazali, svačije pravo na mišljenje i mirno protestno okupljanje "dok se odvija u zakonskim granicama" i dodaju da praštaju "brojne uvrede koje su indirektno ovih dana" upućene i na njihov račun, a koje su i o njima i o novom mitropolitu govorile na ružan način. 

- Crnu Goru, Cetinje i njihov identitet treba braniti poštovanjem Ustava i zakona ove države, a ne medijskom hajkom na neistomišljenike. Pominjanje "krvi, suza i razaranja"u saopštenjima kojima je zasut naš prestoni grad upravo priliči bivšem direktoru policije, predsednikovom savetniku i stranačkom aktivisti Veselinu Veljoviću, koji poziva Cetinjane na okup, ali ne i nama Cetinjanima koje neki očigledno žele da međusobno suprostave i zakrve, kako ne bi pričali o životnim temama i problemima zbog kojih naš grad od popisa do popisa ima po 20 odsto manje stanovnika - nnaglašavaju Cetinjani.

Pozivaju da se uradi sve da se sačuva mir i dostojanstvo Cetinja "kako bi i ubuduće bili sugrađani, komšije i prijatelji kojima je u prvom planu interes Cetinja".

Pismo su potpisali dipl.el.ing Rajko popa Komnena Radusinović,  sportista Gavrilo Mirkov Petrović Njegoš, sportista Rade Mirkov Petrović Njegoš, fudbalski sudija Jovan Slobodanov Kaluđerović,  kapetan duge plovidbe Zoran Jovanov Popivoda, mašinski tehničar Ivo Đurov Martinović , mašinski tehničar Zoran Danilov Lubarda, inženjer nautike Mirko Vidov Bošković, mašinski tehničar Nikola Vojislavljev Markuš, mašinski tehničar Goran Božov Martinović i  mašinski tehničar Ratko Mihajlov Kuzman. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili