PREMIJER Crne Gore Zdravko Krivokapić potvrdio je da su u drugoj verziji predloga Temeljnog ugovora izmenjena tri člana, navodno "radi prilagođavanju zakonima Crne Gore".

Komentari (6)

dr Milan Lekić

13.08.2021. 17:01

Промене у тексту Темељног уговора са СПЦ нису "ради прилагођавања законима Црне Горе", већ - прилагођавања одређеним члановима Темељног уговора Црне Горе са тзв. Светом столицом, а тај уговор је далеко од "тривијалног", као небо и земља. Монтенегру није потребан Темељни уговор са СПЦ и зато ће влада чинити све да изгледа како је она веома заинтересована, и зато је и проактивна, нудећи за СПЦ неприхватљиве измене како би на крају СПЦ била оптужена за неуспех. О чему је реч? У преамбули Темељног уговора са Ватиканом позива се на папу који је председавао на Другом Ватиканском концилу када су усвојена два акта која се тичу екуменизма и нове организације "Источних", или како су тамо назване "партикуларних цркава" (тамо су и све сеоске цркве означене као "Цркве" са велики "ц". Предвиђено је да евентуалне спорове међу "партикуларним Црквама", као крајња инстанца решава римски папа. У Монтенегру је у складу са тим контекстом направљен Регистар "вјерских заједница" где се налазе "Митрополија Црногорско-приморска" и "Епископија Будимљанско-никшићка", поред "Црногорске православне цркве". Име Српске цркве се ту нигде не налази. Пошто је имовина СПЦ већ укњижена на "Митрополију" и "Епископију", јер су оне регистроване, али без помена имена Српске цркве, задатак је испуњен. Остало је да се СПЦ демотивише да уопште потписује Темељни уговор са Монтенегром, а тај процес може потрајати још 800 година. За све проблеме које "Митрополија" и "Епископија" буду имали са регистрованом Црногорском православном црквом, а могуће и са нерегистрованом СПЦ, у складу са "законом" и Темељним уговором са Римском црквом, решаваће пред папом. Исто онако, како су недавно представници Бугарске и тзв. Македонске цркве свој спор уместо у Цариграду покушали да реше пред тзв. Светим оцем.

buki

13.09.2021. 21:37

@dr Milan Lekić - Hvala Vam na objašnjenju, ali sam se malo mučila zbog ovih navodnika. Otkrila sam kako ih napisati da izgledaju ovako ''. Kucate dva puta apostrof i dobijete navodnik.

Sljiwoo

13.08.2021. 22:31

Gospodin Krivokapic je pokazao losu nameru prema SPC..ubacivanjem clana koji bi trebao (kao) da "potvrdi" da je "Crnogorska Crkva" "ukradena" preko noci od strane "Srpske Crkve"..i eto naivni blagopocivsi Mitropolit Anfilohije i svestenstvo i monastvo iz Crne Gore to nisu znali..Jako pokvareno i nekorektno prema Pravoslavnoj Crkvi i veri pravoslavnoj..Ovo je sektasko ponasanje na svoju ruku..Ukoliko se ne pokaje,treba ga izopstiti iz Crkve kao Mirasa..

Rade

14.08.2021. 10:21

Šta veli Gojko Perović o postupku svog prijatelja? Hoće li opet pilatovski da pere ruke i da daje izjave kako on ne želi da se bavi politikom?!?

Stanka

14.08.2021. 16:36

Sto izdade mrtvog Avfilohija sram vas bilo,sta ste pricali vratite snimke pa se seti.Izdajn8ci lazovi svog naroda .Kosmo stasmo 8 cem7 sve ovo vodi?????!?!!

Mada

14.08.2021. 17:24

Ako je bio već pripremljen i trebo da se potpisuje zašto je trebalo da se promjeni ako nije politika u pitanju Krivokapiću nazovi ga"Srbine"!!!!