NOVI ŽIVOT DREVNE SVETINJE: U Crnči kod Bijelog Polja obavljeno osvećenje manastira Svetog Jovana Krstitelja (FOTO/VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

12. 08. 2021. u 11:49

VELIKI je danas dan i veliki praznik. Dan koji smo čekali vekovima. Evo, dočekasmo, da se obnovi drevna svetinja, manastir Crnča posvećen rođenju Sevetog Jovana Krstitelja u kome je svoje poslednje godine života i svoju končinu dočekao Sveti Arsenije Sremac, drugi arhiepiskop srpski, naslednik Svetog Save.

НОВИ ЖИВОТ ДРЕВНЕ СВЕТИЊЕ: У Црнчи код Бијелог Поља обављено освећење манастира Светог Јована Крститеља (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M. S.

Ovako je juče besedio novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski i arhiepiskop cetinjski Joanikije, na osvećenju manastira Svetog Jovana Krstitelja u Crnči kod Bijelog Polja, nakon liturgije na sabranju naroda i sveštenstva, koje su uveličali i episkop mileševski Atanasije, buenoajreski južnocentralnoamerički Kirilo i zahumsko-hercegovački iprimorski Dimitrije.

Foto: Privatna arhiva

 

U manastiru, letnjoj rezidenciji srpskih arhiepiskopa, poslednje dane života proveo je arhiepsikop Aresenije Sremac, naslednik Svetog Save. Njegove mošti juče su donešene u manastir. On se u ovom manastiru upokojio 1.266 godine i po predanju ''na rukama prenesen u Pećku arhiepiskopiju''.

Mošti Svetog Arsenija se čuvaju u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada. Posle pohare Žiče, u ovom manastiru je bilo sedište Srpske arhiepiskopije sve dok ona nije prenesena u manastir Sv. Arhangela u Peć.

Foto: Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

 

Manastir je bio metoh manastira Žiča, a kasnije Pećke Patrijaršije i duhovni centar ovog dela Crne Gore. Manastir potiče iz 11. ili 12. veka, nekoliko puta je rušen i obnavljan, ali u proteklih 100 godina je bio zapušten, a njegovo ostaci ''sakriveni'' u grmlju i pod kamenjem...

Selo Crnča, po predanju, ime je dobilo po velikom broju kaluđera koji su živeli u ovom mestu, a koji su nosili crne mantije, ''pa se i mesto prozva Crnča jer se sve crnjaše'', ostalo je zapisano...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024