SMENJUJE OPOZICIJA ILI NESPOSOBNOST? Kriza se produbljuje, ostanak u Vladi osim za premijera neizvestan i za dvoje ministara

I. D. STOJADINOVIĆ

21. 07. 2021. u 07:39

IZLAZ iz političke krize, koja u Crnoj Gore traje mesecima, ni ne nazire se, već se porodubljuje smenama na kojima se insistira sa svih strana.

СМЕЊУЈЕ ОПОЗИЦИЈА  ИЛИ НЕСПОСОБНОСТ? Криза се продубљује, останак у Влади осим за премијера неизвестан и за двоје министара

Foto Vlada CG/gov.me/

Nakon što je opozicija uz podršku dela vladajuće većine smenila ministra pravde Vladimira Leposavića, sada su na tapetu još dva ministra - Vesna Bratić, koja je na čelu resora za prosvetu, nauku, kulturu i sport, i ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović.

Sa druge strane, i ostanak Zdravka Krivokapića na mestu premijera upitan je, s obzirom da na njegovoj smeni insistiraju iz Demokratskog fronta.

Za početak Vladu očekuje preispitivanje podrške za Bratićevu i Stijovića, na čijoj smeni opozicija ovih dana uporno radi. Interpelacija o smeni ministra Stijovića pokrenuta je na inicijativu Socijaldemokratske partije i to, kako su obrazložili, zbog nesposobnosti da reši probleme sa kojima se crnogorski poljoprivrednici ove godine suočavaju. Kako navode u toj partiji, u situaciji kada se stočari suočavaju sa najvećom krizom, resorno ministarstvo na čijem čelu je Stijović ne ume i ne želi da nađe rešenje.

- Predlozi rešenja krize koji dolaze od ministra i njegovih saradnika pokazuju da oni nemaju elementarno znanje o ovoj materiji, čime u opasnost dolaze hiljade porodica, kao i ukupna poljoprivredna proizodnja koja čini čak devet odsto BDP-a. Zbog toga što su ovih dana traktori ispred državnih institucija, a ne u njivama, stočari pred zatvaranjem farmi, a proizvođači voća i povrća prinuđeni da se sami snalaze, predlažemo razrešenje ministra Stijovića zbog nesposobnosti da reši krizu koja preti da ugrozi održivost poljoprivredne proizvodnje - navode iz u SDP-a.

Odmah nakon ovog predloga, opozicija se obrušila i na ministarku Bratić i to zbog kako tvrde "skandaloznih" imenovanja za v. d direktora obrazovnih institucija, a koja su usledila nakon odluke nove vlasti da smeni preko 500 direktora, pomoćnika direktora osnovnih i srednjih škola i vrtića postavljenih za vreme bivšeg režima. Okidač za ovakvu reakcuju opozicije bilo je to što je za v. d. direktora barske škole "Jugoslavija" imenovana učiteljica Rada Višnjić, koja je od prethodne uprave dobila otkaz. Iz najjače opozicione partije, DPS, saopšteno je da "nikad niko nije pokušao poniziti Crnu Goru kao Vesna Bratić", navodeći da će državu skupo koštati činjenje ministarstva kojim ona rukovodi.

Imenovanje Višnjićeve ponovo je podelilo i vladajuću većinu, pa se podrška GP URA, kao u slučaju Leposavića, ne isključuje ni za smenu Bratićeve. Poslanica URA, Božena Jelušić, ocenila je da ovakva imenovanja "unose novi haos i opasne radikalne izraze u liku novih rukovodilaca". Ona je najavila da će lično ministarki Bratić postaviti i pitanje na vanrednoj sednici Parlamenta, koje će se delom odnositi i na najnovija imenovanja.

RAZREŠENA RADA VIŠNjIĆ

DAN nakon imenovanja Rade Višnjić (na slici), iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta obavestili su da je "razrešena sa te funkcije".

Foto Arhiva

Njeno postavljenje izazvalo je burne reakcije javnosti i nezadovoljstvo u kolektivu čak i među onima koji su išli na litije. U OŠ "Jugoslavija" su šokirani i navode da sa njom većina na poslu ne razgovara, jer je "sklona konfliktima".    B. D.

MINISTARKA KRIVA JER JE SRPKINjA

ZA hitnu smenu Bratićeve pokrenuta je i onlajn peticija u kojoj ministarku krive za pripadnost srpskoj ideologiji.

- Ne pokušavajući ni na najbanalniji način da prikrije svoje sklonosti i pripadnost velikosrpskoj ideologiji, ne zaslužuje da bude na čelu ni jedne javne institucije, a kamoli ministarstva - navodi se u obrazloženju peticije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna