SVEŠTENSTVO UGROŽENO: Iz Mitropolije crnogorsko-primorske još jednom ukazuju na seriju napada na svetinje na Cetinju

M. SEKULOVIĆ

29. 06. 2021. u 16:04

CRNOGORSKA javnost je prethodnog dana zasuta raznim analizama o ''navodnoj'' odnosno ''nepostojećoj'' ugroženosti Crkve i sveštenika na Cetinju, a u vezi opet ''navodnog'' i ''nepostojećeg'' napada na crkvene službenike i sveštena lica pre dva dana u crnogorskoj prestonici, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

СВЕШТЕНСТВО УГРОЖЕНО: Из Митрополије црногорско-приморске још једном указују на серију напада на светиње на Цетињу

Foto: Z. Jovanović

Nakon poslednjeg incidenta i pokušaja napada na sveštenstvo SPC, ovoga puta pred Vlaškom crkvom na Cetinju.

Ovakvoj relativizaciji i nipodaštavanju golih činjenica treba, radi upoznavanja javnosti suprotstaviti istinu koja glasi: U nedelju 27. juna ispred Vlaške crkve na Cetinju verbalno je napadnut crkvenjak od strane istog lica koje ga je fizički napalo u septembru prošle godine i čiji prekršaj još uvek nije sankcionisan. Verbalni napadi su bili preteći i napadač se kretao u pravcu crkvenjaka na takav način da je sveštenstvo moralo da sprečava mogućnost fizičkog napada – i to ispred svog radnog mesta. Za takav stav i aktivnost sveštenstvu su se zahvalili i policajci – čiji su posao, u jednom trenutku morali, silom prilika, da obavljaju, podsećaju iz Mitropolije, uz napomenu da se ovo desilo nedaleko od Cetinjskog manastira ''gde smo, pre neki dan, mogli čuti povike i psovke na monahe i manastirske radnike, sa praga najveće pravoslavne svetinje u Crnoj Gori, a od strane šačice neobuzdanih građana''.

 

ĆUTANjE

Očekujemo od lokalnih vlasti da prekinu ćutanje i da svojim aktivnostima doprinesu smirivanju tenzija i uzavrelih strasti, a na dobrobit svih građana Cetinja!
Ovo je deo saopštenja iz Mitropolije crnogorsko-primorske, povodom ''mudrog'' ćutanja lokalnih vlasti u prestonici Crne Gore.
Da podsetimo, vlast u cetinju vrši Đukanovićeva DPS.

- Od ovih lokaliteta, nisu daleko prostorije đačkog internata Cetinjske bogoslovije gde je, pod razjašnjenim okolnostima, došlo do verbalnog napada na đake bogoslovije i u čijoj blizini je demoliran automobil cetinjskog prosvetnog radnika, vernika Mitropolije Crnogorsko-primorske. Ova nabrojana fakta potvrđena su zvaničnim saopštenjima policije i video-snimcima koji su dostupni svima. I sve se ovo zbilo u razmaku od nepuna dva meseca. Pa opet, Bogu hvala, to su pojedinačni incidenti nekolicine neznavenih ili zavedenih lica, koji se ni u kom slučaju ne mogu smatrati reprezentima našeg zajedničkog grada Cetinja. Zanemarljivost broja ovih izgrednika ne može proeniti ni uvećati njihova medijska galama, ali je jedno sigurno: u pojedinim momentima sveštenici i crkveni službenici se ne osećaju sasvim bezbedno sve dok se ovakvi izgredi ne sankcionišu po redu i zakonu koji mora biti jednak za sve. Naše sveštenstvo ničim nije dalo povoda za ovakav vid agresije, nego je naprotiv, u svim smutnim vremenima uvjek pozivalo na mir i slogu - kažu iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni