INVESTITOR IZ BEOGRADA: Vreme je za rekonstrukciju zadužbinske zgrade na Belavisti

V.Vojnović

25. 06. 2021. u 18:29

JEDINA, još od zemljotresa 1979. godine nesanirana zadužbinska zgrada Nikole Musića Pođanina na najlepšem hercegnovskom, trgu na Belavisti, u neposrednoj blizini gradskog simbola Sat kule icrkve Svetog Arhanđela Mihaila, dočekala je vreme za rekonstrukciju.

ИНВЕСТИТОР ИЗ БЕОГРАДА: Време је за реконструкцију задужбинске зграде на Белависти

FOTO: V. Vujnović

Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno Manastir Savina, potpisali su sa investitorom Predragom Dragojlovićem iz Beograda Ugovor o zakupu zadužbine na 30 godina. Investitor će objekat rekonstruisati, a dobiće hotelsku namenu.

Prema rečima advokata Manastira Savina - Zorana Lazarevića, ugovorom su zaštićeni interesi crkve, a prevashodni cilj bio je da se od daljeg propadanja spasi ruinirana zgrada u centru Starog grada.

- Manastir predaje investitoru objekat na korišćenje na 30 godina a investitor se obavezuje da objekat rekonstruiše i upodobi za obavljanje hotelske delatnosti i da isključivo tu delatnost obavlja u budućem periodu, objasnio je Lazarević i istakao da je najvažnije za crkvu a i za grad „da je konačno pronađen investitor koji će jednu neuglednu ruševinu u centru grada dovesti na nivo jednog lepog objekta koji će biti ukras Herceg Novog."

Početak izgradnje očekuje se krajem ove ili početkom naredne godine. Obavljen je već deo pripremnih radova a objekat je u potpunosti neupotrebljiv. Već od jeseni počeće prikupljanje dokumentacije za izgradnju. Lazarević ističe da od ranije postoje konzervatorski uslovi za rekonstrukciju koja bi mogla da košta nekoliko stotina hiljada evra. Investitor će plaćati i zakupninu koja će po volji ostavioca biti namenjena školovanju monaha.

Zgrada koju je Nikola Musić Pođanin testamentom 1835. godine ostavio Manastiru Savina oštećena, propada od zemljotresa 1979. Proteklih decenija predstavnici Mitropolije su sa lokalnom upravom pokretali obnavljanja zgrade, ali je uvek nedostajalo sredstava. Prva ozbiljnija inicijativa za obnovu pokrenuta je 2007. godine i tada su od Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, sada Uprave u Kotoru dobijeni opšti konzervatorski uslovi. Pet godina kasnije, kada je otvoren Generalni konzulat Srbije u Herceg Novom bila je aktuelna ideja da se Konzulat smesti u ovu zgradu. Rekonstrukciju je trebalo da finansira Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, ali sredinom 2013. godine i od te zamisli se odustalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri