INCIDENT U NIKŠIĆU: Čovek urinirao po spomeniku LJuba Čupića?

M. S.

13. 06. 2021. u 12:40

U SUBOTU veče, M. I. iz Nikšića bio je akter teškog incidenta u centru grada.

ИНЦИДЕНТ У НИКШИЋУ: Човек уринирао по споменику Љуба Чупића?

Foto arhiva

On je, kako sumnjaju u Centru bezbednosti, urinirao po spomeniku narodnog heroja Ljuba Čupića.

Posle tog skandaloznog događaja na društvenim mrežama se pojavio video zapis tog događaja, nakon čega je nikšićanin priveden.

U toku je prikupljanje informacija o njemu, a postoji mogućnost da osim prekršajne prijave koju će u svakom slučaju dobiti, protiv njega bude napisana krivina prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, čijim počiniocima je zaprećeno kaznom od godine do osam godina zatvora.

U Nikšiću se govorka da je ''indikativno'' ko je snimao ružni događaj, koji ''krasi'' tviter naloge DPS jurišnika, među kojima je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. On je za to optužio većinski Nikšić, rečima - Oprosti nam Ljubo, i ovoj fu*ari, i onima koji su za ovo glasali, i nama koji smo ovo dozvolili.

Po već ustaljenom običaju, oglasila se nedavno na lokalnim izborima poražena DPS, čije lokalne čelnike aktuelna vlast optužuje za tešku pljačku opštinske blagajne.

VUKOVIĆ OSUDIO SKRNAVLjENjE

Nemanja Vuković, predsednik Skupštine Opštine Nikšić, najoštrije je osudio skrnavljenje spomenika simbolu antifašističkog otpora, Ljubu Čupiću.

- Uveren sam da ovaj apsolutno neprihvatljivi postupak predstavlja izolovani čin pojedinca, nastao kao posledica mržnje i podela koje je generisala bivša vlast. Pozivam sve građane da čuvamo naše istorijsko nasleđe i da se na pristojan i civilizovan način odnosimo prema spomenicima kulture. Nikšić je grad koji poštuje lik i delo Ljuba Čupića, koji neguje duh antifašizma i koji se s najdubljim pijetetom odnosi prema žrtvama NOB - saopštio je Vuković. - Očekujem da počinilac bude što pre procesuiran i po zakonu kažnjen.

- Vlast, koja veliča ubice Ljuba Čupića, inspirator je skaradnog čina skrnavljenja njegovog spomenika. Uriniranje po spomeniku heroja koji je simbol borbe protiv fašizma i otpora, samo je poslednji čin u nizu pokušaja da se slobodarski i prkosni Nikšić, grad kulture i boema, svede na provincijalnu četničku kasabu i simbol primitivizma - teške su poruke mržnje iz tabora DPS, koje u Crnoj Gori još uvek prolaze ispod radara tužilaštva.

Reagovao Đukanović

- Sinoćni monstruozni anticivilizacijski čin skrnavljenja spomenika ikoni crnogorskog antifašizma Ljubu Čupiću u Nikšiću je sramota za savremenu Crnu Goru. To je najbelodaniji izraz povampirenja četničke ideologije koje svojim nečinjenjem podstiče nova parlamentarna većina- rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, posle teškog incidenta njegovog zemljaka u Nikšiću.

- Očekujem da nadležni državni organi odlučno i adekvatno reaguju. U protivnom, znaćemo šta nam je činiti i kako da odbranimo naše revolucionarno nasleđe i najvrednije istorijske vrijednosti savremenog crnogorskog društva - ''pripretio'' je Đukanović na svom zvaničnom Tviter nalogu.

DPS ISKORISTIO BOLESNOG ČOVEKA!

Nije lokalna vlast za mesec dana mogla da stvori ovakvu atmosferu u Nikšiću, već je ovakvo ponašanje rezultat prethodnog režima! Taj režim je u Crnoj Gori i Nikšiću vladao trideset godina.

Ovo je kazao gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, pivodom skrnavljenja spomenika Ljubu Čupiću u centru grada, što su jurišnici DPS iskoristili da nasrnu na novu vlast. 
 - Niko ne može biti odgovoran za to što je neko odlučio da u, očigledno pijanom stanju, svoje fiziološke potrebe ovako uprazni, osim onoga ko je to uradio. Izvesni Ilić nije aktivista nijedne političke stranke koja čini vlast u Nikšiću - kategoričan je Kovačević. - Postoje indicije da je povezan sa aktivistima DPS!
Prema njegovim rečima ima pokazatelja da počinilac ima medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da ima psihičkih problema.       

- Sve upućuje na to da je DPS iskoristio bolesnog čoveka da izvrši sinoćno skrnavljenje spomenika Čupiću da bi to iskoristio za napad na svoje političke protivnike. Naravno kada sam ih pozvao da se izjasne o konkretnim ljudima koji čekaju 75 i više godina da im se ostaci dostojno sahrane oni se nisu izjasnili. Vinovnik događaja je uhapšen i procesuiran, jasno je da niko ne podržava onakvo ponašanje, ali je DPS ispisao još jednu stranicu svog nečasnog delovanja u Nikšiću i Crnoj Gori - napisao je Kovačević.

On je podsetio DPS da se nisu niti jednom oglasili kada su njihovi istaknuti funkcioneri urinirali po religijskim objektima na primorju, niti su imali ovoliko osećaja i senzibiliteta. 

- Jedino ko hoće da pravi probleme i incidente su oni iz DPS jer smo mi borbom protiv Zakona kojim su diskriminisali SPC prošle godine pokazali u kom duhu obitava naše delovanje. Sve bez najmanjeg problema ili incidenta. Insistiraću da se do kraja utvrdi uloga DPS-a i njihovih aktivista za sinoćni incident u Nikšiću - jasan je Kovačević.

MUP osudio skrnavljenje spomenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) najoštrije osuđuje skrnavljenje spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću u Nikšiću.

- Na najprizemniji način vređaju se antifašistička i ljudska uverenja i osećanja svih koji poštuju Crnu Goru i njene heroje. Za ovakav gnusan čin opravdanja nema i počinioci moraju biti adekvatno sankcionisani,saopšteno je na Tviter nalogu MUP.

Zdravko Krivokapić 

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić najoštrije osuđuje besprizoran čin skrnavljenja spomenika jednom od najvećih antifašističkih junaka i simbola otpora Ljubu Čupiću, saopšteno je iz kabineta crnogorskog premijera.

- Uz pohvalu policiji na brzom otkrivanju počinioca, apelujem na državne organe da slučaj rasvetle do kraja i do poslednjeg detalja. Želimo da kao Vlada i kao građani znamo ko i zašto je ovo uradio u gradu slobode? Narod i zemlja koji su digli prvi antifašistički ustanak u Evropi, datum koji uskoro slavimo, i praznik koji nam je svima podjednako u srcima, zaslužuje da zna sve okolnosti slučaja. Moramo znati je li u pitanju izlovani pojedinačni slučaj ili je u pitanju, ipak dirigovani događaj, kazao je Krivokapić i ustvrdio sa "ima elemenata da pomislimo i na ovo drugo jer imamo činjenicu da su predsednik države i predsednik opštine Podgorica doneli presudu našoj vlasti, pre nego što su se državne institucije oglasile".

- Pozivam predsednika države ili da vodi računa da ne izgovara reči koje zvuče kao poziv na rušenje ustavnog i državnog poretka, a ukoliko on sam od toga konačno ne odustane, onda ću ja pozvati Državno tužilaštvo da reaguje na te pretnje. Crna Gora je zemlja u kojoj se, u oblasti vladavine prava, više neće odlučivati prema željama moćnih pojedinaca, nego isključivo prema Ustavu i zakonu, posle dužeg vremena je Krivokapić "pripretio" Đukanoviću.

 Premijer je poručio da čin skrnavljenja spomenika Ljubu Čupiću ili bilo kojeg drugog spomenika istorije i kulture, nece biti tolerisan nikome.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju