PRODAJA EPCG U RUKAMA VLADE: Predsednik Odbora direktora Elektroprivrede o ilegalnoj prodaji firme

M. SEKULOVIĆ

12. 06. 2021. u 07:39

KADA sam u izvesnim štampanim medijima pročitao da je moj susret u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Srbije gospodinom Celakovićem bio u funkciji prodaje Elektroprivrede, nisam smatrao potrebnim da se posebno oglašavam, jer sam mislio da takve konstrukcije nemaju uticaj na normalni mozak, već da dovoljno govore o mozgu ždrala koji ih plasira.

ПРОДАЈА ЕПЦГ У РУКАМА ВЛАДЕ: Председник Одбора директора Електропривреде о илегалној продаји фирме

Foto V. Kadić

Ovo su reči predsednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića koji veruje da je reč o lošim namerama i sračunatoj diskreditaciji elementarnih poslovnih procedura i njega na pomenutoj funkciji.

- Odgovor je vrlo jednostavan, sve i da hoće, a neće, Milutin Đukanović nema zakonska ovlašćenja to da uradi. I kada bi svih sedam članova Odbora direktora EPCG bilo za to da se EPCG proda to bi imalo zakonsko utemeljenje i važnost kao da smo odlučili da prodamo Mančester junajted ili Real Madrid. Elektroprivredu jedino može da proda Skupština akcionara, odnosno Vlada, uz saglasnost Skupštine Crne Gore, koja je vlasnik više od 98 odsto EPCG - kaže Đukanović, odgovarajući na tvrdnje premijera Zdravka Krivokapića, da je predsednik Odbora direktora pregovarao o prodaji te kompanije.

Za predsednika Vlade je nedopustivo da EPCG, koja je najveće blago i zlatna koka nosilja bude prodata. A Đukanović dodaje da je Krivokapićevo "nespretno" iznošenje stavova situaciju učinilo mnogo ozbiljnijom, jer je na funkciji premijera.

- Ostalo je nejasno ko je i kakvu ulogu imao u pripremi prodaje EPCG, kakva je uloga ministra Mladena Bojanića, koji je Vladi predložio jedan odbor direktora, a Krivokapić mu promenio taj odbor, da bi mu pokazao ko je glavni i bez koga ne može ništa da se radi sa "kokom nosiljom" - kaže Đukanović. - Još jednom da saopštim opštepoznatu činjenicu, Zakonom o državnoj imovini članom 29 je predviđeno: "O raspolaganju stvarima i drugim dobrima u državnoj imovini iznad vrednosti od 150 miliona evra, na predlog Vlade, odlučuje Skupština Crne Gore" - kaže Đukanović i ukazuje na činjenicu da postoji i na desetine drugih propisa i akata koji sprečavaju suludu konstrukciju da bi neki odbor direktora, pa samim tim i EPCG, mogao da proda kompaniju koja im je data na privremeno upravljanje.

I MINISTAR NA SASLUŠANjU

SDP će predložiti Odboru za ekonomiju, budžet i finansije kontrolno saslušanje ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i predsednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića, povodom navoda premijera da je tajno pregovarano oko prodaje EPCG jednoj stranoj državi - saopštio je poslanik te partije Raško Konjević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda