OPASNI OTPAD PUTUJE ZA ŠPANIJU: Uskoro nastavak izvoza grita iz Bijele

V. V.

11. 06. 2021. u 16:55

IZ nekadašnjeg Brodogradilišta u Bijeloj naredne nedelje biće za Španiju izvezeno još šest hiljada tona kontaminirang zemljišta i grita.

ОПАСНИ ОТПАД ПУТУЈЕ ЗА ШПАНИЈУ: Ускоро наставак извоза грита из Бијеле

Foto: V. V.

Podsetićemo, remedijacije tla i izvoz opasnog grita, nastavljen je u aprilu, nakon godinu i po pauze. Španske vlasti tada su izdale  dozvole za uvoz ovog materijala na teritoriju njihove države, a Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore dozvolu je izvoz iz Bijele.

Projekat remedijacije u Bijeloj započeo je u martu 2019. godine, a do 5. avgusta  kompanija koja je zadužena za realizaciju, izvezla je u Španiju oko 38 hiljada tona opasnog grita iz Brodogradilišta iz Porto Montenegra. Godinu i po nakon toga nijedan brod nije isplovio iz Bijele a  nadležni su pokušavali da nađu rešenje i odredište za grit planiran za izvoz. U kompaniji "Valgo" očekuju da će kompletna sanacija terena, u krugu Brodogradilišta, biti završena do kraja ove godine, a da će sav grit biti izvezen do marta naredne.

Svetska banka odobrila je Vladi Crne Gore za ovaj projekat od 23 miliona evra. Ugovor  ističe krajem ovog meseca, ali su prema nekim saznanjima u toku pregovori o njegovom produženju između Vlade Crne Gori i Svetske banke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna