DRITANU PODRŠKU DALI TELEFONOM: Način izbora čelnika Biroa za operativnu koordinaciju produbljuje neslaganja

M. SEKULOVIĆ

07. 06. 2021. u 08:38

IZBOR potpredsednika Vlade Dritana Abazovića za koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju obavljen je na telefonskoj sednici Veća za nacionalnu bezbednost. Kako saznajemo, Abazović, koji je i koordinator službi bezbednosti, dobio je saglasnost gotovo kompletnog sastava Veća. Do apsolutne podrške, međutim, nedostajao mu je samo glas Milana Kneževića.

ДРИТАНУ ПОДРШКУ ДАЛИ ТЕЛЕФОНОМ: Начин избора челника Бироа за оперативну координацију продубљује неслагања

Foto V. K.

Jedan od lidera DF i predsednik Odbora za nacionalnu bezbednost i zaštitu u Skupštini Crne Gore, koji je po funkciji i član Veća za nacionalnu bezbednost, bio je protiv takvog načina odlučivanja. A ovim pitanjem će se narednih dana sigurno baviti i crnogorska javnost.

Naime, čini se da su još jednom na videlo isplivale stvari koje od prvog dana formiranja Vlade ukazuju da nešto ne štima među koalicionim partnerima, odnosno da glas nekih od njih, iako su u manjini, vredi neuporedivo više od glasa koji čini većinu. Koliko god se činilo da se stišava sukob između premijera Krivokapića, na jednoj, i DF na drugoj strani, stvari stoje sasvim drugačije.

- Ovo je previše ozbiljna tema da bih telefonskim putem učestvovao u njoj. Nisam saglasan!

 

V. N.

Ovako je Knežević SMS porukom odgovorio na poruku da počinje telefonska sednica Veća za nacionalnu bezbednost sa samo jednom tačkom dnevnog reda - imenovanje potpredsednika Vlade Crne Gore za Koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju, koju je zakazao predsednik Vlade dr Zdravko Krivokapić.

Prema saznanjima "Novosti", za ovakvu odluku su glasali ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministarka odbrane Olivera Injac, direktor ANB Dejan Vukšić, premijer Krivokapić...

- Stvar je više nego jasna. Nekima je to cilj i nisu želeli moje prisustvo na sednici Veća za nacionalnu bezbednost - kaže za "Novosti" Milan Knežević. - I dalje smatram da je ovo vrlo ozbiljna stvar i izuzetno važna tema, da moramo sesti, razgovarati, da se o tako važnim stvarima ne može odlučivati SMS porukom. Međutim, nije vredelo. Očigledno, premijer Krivokapić nastavlja sa "čudnim ponašanjem". Sve mora da nas zabrine takav njegov doživljaj Veća za nacionalnu bezbednost, jer to nije igračka, niti je samo za ruke jednog čoveka - smatra Knežević.

Biro za operativnu koordinaciju biće zadužen za izvršavanje i realizaciju zaključaka Veća za nacionalnu bezbednost, utvrđivanje zadataka obaveštajnog sektora i koordiniraće aktivnosti organa iz tog sektora. Njegovi članovi su direktori Agencije za nacionalnu bezbednost i Uprave policije, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, načelnici Generalštaba Vojske Crne Gore, Odeljenja za vojno obaveštajne i bezbednosne poslove Ministarstva odbrane, sekretar Veća za nacionalnu bezbednost i generalni direktor Direktorata za bezbednosno zaštitne poslove i nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Prvi zadatak Biroa biće da iz bezbednosnog sektora sastavi timove koji će raditi na rasvetljavanju teških krivičnih dela izvršenih proteklih godina - kazao je Abazović. - Pred nama su veliki bezbednosni izazovi, ali i teret svih nerasvetljenih krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala iz prošlosti, na koja je godinama odgovarano neradom. Ipak, verujem da jačanjem ovog sektora Crna Gora može da se izbori sa svim tim. Nekoliko zadataka već prvog dana biće postavljeni pred članovima Biroa.

U FOKUSU NERASVETLjENI SLUČAJEVI

PREMA Abazovićevim rečima, u fokusu je već nekoliko slučajeva koji su godinama nerasvetljeni, krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala - šverc droge i duvanskih proizvoda, visoka korupcija, krivična dela iz oblasti privrednog kriminala, ubistva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna