NI PUTA, NITI KUPATILA, A ŠTETA VELIKA: Vlada podnela krivičnu prijavu protiv bivše DPS ministarke nauke Sanje Damjanović

M. S.

05. 06. 2021. u 07:15

VLADA Crne Gore podnela je krivičnu prijavu protiv bivše ministarke nauke dr Sanje Damjanović, potpredsednice DPS Crne Gore i nosioca liste koalicije oko DPS na lokalnim izborima u Nikšiću, kojom se tereti da je oštetila državni budžet za nekoliko desetina hiljada evra.

НИ ПУТА, НИТИ КУПАТИЛА, А ШТЕТА ВЕЛИКА: Влада поднела кривичну пријаву против бивше ДПС министарке науке Сање Дамјановић

Foto Arhiva

Prijava je podneta i protiv nekadašnje sekretarke Smiljane Prelević i N.N. osobe zaposlene u ovom ministarstvu.

Foto Tviter

Sumnja se da su oni oštetili državni budžet tokom organizacije dvodnevnog skupa Međunarodnog instituta za održive tehnologije jugoistočne Evrope - SEEIIST. Na skupu je trebalo da prisustvuje 145 učesnika, a smeštaj je plaćen samo za njih 40. Kotizacija je na ovakvim skupovima obavezna, ali tada niko od učesnika nije morao da to učini!

- Prijavljeni u ime Ministarstva nauke platili su kotizaciju jednoj kompaniji koja nema nikakvu vezu sa projektom SEEIIST i sa kojom nije postojao nikakav ugovor. Zato je uplata koje su prijavljene izvršile u ime i za račun bivšeg Ministarstva nauke toj firmi u svrhu kotizacije nezakonita i oštetila budžet Crne Gore u iznosu od više od 55.000 evra.

MANS zatražio smenu direktorke Agencije za korupciju Jelene Perović

NE ŽELE DA VIDE BOGAĆENjE FUNKCIONERA

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, MANS, pozvala je Savet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) da bez odlaganja pokrene proceduru za razrešenje direktorke Jelene Perović zbog rezultata koji u kontinuitetu obesmišljavaju antikorupcijske reforme, a pojedincima iz prethodne vlasti i dalje obezbeđuju izbegavanje odgovornosti za kršenje zakona.

Foto ANTIKORUPCIJA.ME

Upravni sud je od septembra prošle do februara ove godine poništio više odluka ASK, kojima je ova institucija odbila da se bavi u slučajevima nezakonitog bogaćenja visokih javnih funkcionera. Presudama je ASK naloženo da najkasnije u roku od 30 dana donese nova, zakonita rešenja, što se nije desilo.

- Tako je sud lane doneo dve presude koje su se odnosile na putovanje predsednika Mila Đukanovića i poslanika Branimira Gvozdenovića u Dubai i činjenicu da nijedan od njih nije prijavio veoma skupo putovanje kao poklon od Duška Kneževića. U januaru ove godine sud je doneo presudu da se ASK morala baviti imovinom Mila Đukanovića u nikšićkom selu Kočani, a u februaru i presudu kojom se poništava odluka ASK u slučaju neprijavljenih troškova letovanja Branimira Gvozdenovića u Sen Tropeu, kažu iz MANS.    M. S.

Ovom prijavom obuhvaćena je i uplata Damjanovićeve i Prelevićeve iz 7. jula 2020. od 2.344 evra firmi za putovanje do Ženeve. Povratna karta Podgorica - Ženeva koštala je 2.344 evra, što je očigledno preveliki iznos.

- Damjanovićeva je, takođe, ostvarila nezakoniti prihod od 1.389 evra na ime dnevnica za boravak u Ženevi, iako je poznato da je u tom periodu Švajcarska bila zaključana i dolazak u tu zemlju podrazumevao je period samoizolacije prvih 10 dana od sletanja. To bi značilo da je sve dane provedene na putu, ista provela u samoizolaciji, devet dana u somoizolaciji a dva dana u putu - piše u prijavi.

Ministarstvo nauke, uplatilo je i 5.945 evra na ime tim bildinga i organizacije izleta koji se nikada nije desio!Damjanovićeva i Prelevićeva se terete da su lane ugovorile i obnovu kupatila u Naučno-tehnološkom parku u prostorijama bivšeg Ministarstva nauke, vrednu skoro 5.000 evra. Kupatilo ne postoji u tim prostorijama.

REVANŠIZAM

NAJBAHATIJA i najnesposobnija vlada svih vremena rešila je da u borbi protiv svoje neučinkovitosti upotrebi revanšizam. Svi navodi iz krivične prijave su neosnovani i tendenciozno smišljeni za diskreditaciju uglednog naučnog radnika dr Sanje Damjanović, člana međunarodnih timova kroz angažman u dve velike međunarodne organizacije, CERN (Ženeva, Švajcarska) i GSI-FAIR (Darmštadt, Nemačka) - ističu u DPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a