ČETVRTINA LIFTOVA U BEOGRADU NIJE ZA UPOTREBU: JP "Gradsko stambeno" upozorava građane - zamena neophodna zbog bezbednosti

G. NOVAKOVIĆ

19. 05. 2021. u 18:59

NA više od 4.000 adresa u poslednje vreme stigla su obaveštenja stambenim zajednicama da bi, ukoliko ne odreaguju, mogli ostati bez liftova u zgradama.

ЧЕТВРТИНА ЛИФТОВА У БЕОГРАДУ НИЈЕ ЗА УПОТРЕБУ: ЈП Градско стамбено упозорава грађане - замена неопходна због безбедности

Foto: P. Milošević

Uvidom u evidenciju JP "Gradsko stambeno", koje održava oko 6.300 postrojenja, kao i redovnim pregledom stručne službe na terenu, konstatovano je da su dizala u ovim objektima premašila radni vek, te je sugrađanima preporučeno da razmotre zamenu. U suprotnom, njihova bezbedna upotreba dovodi se u pitanje.

Stanari beogradskih solitera, o kojima brine "Gradsko stambeno", zatekli su obaveštenje da je njihov elevator star više od 25 godina.

- Ovim putem vas obaveštavamo da je liftovsko postrojenje u vašoj stambenoj zgradi prevazišlo svoj eksploatacioni period. Imajući u vidu da nam je bezbednost naših korisnika prioritet, informišemo vas da je potrebno izvršiti njegov remont kako bi se omogućio bezbedan i pouzdan rad lifta i isti prilagodili važećim propisima i standardima - stoji u obaveštenju.

Mnogi su ovo shvatili kao upozorenje pred gašenje lifta. Međutim, iz preduzeća kažu da je javni apel sve što mogu da učine, jer zakonsku osnovu za druga postupanja nemaju.

POPRAVKE IDU SVE TEŽE

TEK nekoliko desetina ponuda stanari godišnje prihvate, od nekoliko stotina koje "Stambeno" uputi za remont ili zamenu liftova. Samim tim, postaje sve teže popravljati postrojenja, koja su nekada stara i po 80 godina. To neretko iziskuje ručno pravljenje rezervnih delova, jer se oni odavno ne proizvode i ne mogu se naći na tržištu.

Pandemija je prihvatanje ponuda dodatno smanjila.

- Vlasnici stanova su ujedno vlasnici i liftova i dužni su da o njima brinu - kaže Igor Ćurčić iz "Gradskog stambenog". - Kako su po pitanju održavanja tih postrojenja poverenje ukazali nama, mi ih ovim dopisom obaveštavamo da će generalni remont ili zamena novim liftovima u nekom momentu postati neophodnost.

Iako "Stambeno" pruža mogućnost plaćanja radova na 60 mesečnih rata, što je najpovoljnija ponuda za posao koji može koštati i milione dinara, stambene zajednice slobodne su da odaberu bilo koje drugo preduzeće.

U GRADU OKO 13.000 POSTROJENjA

PREMA poslednjim zvaničnim podacima, u prestonici ima nešto više od 13.500 liftova, a "Gradsko stambeno" održavalo je polovinu. S obzirom na veliki broj novoizgrađenih objekata poslednjih godina, ta cifra uveliko je premašena.

- Samo upravnici mogu da nam podnesu zahteve za dobijanje ponuda za generalni remont ili zamenu starog lifta novim. Tada im stručne službe preduzeća izrađuju i upućuju ponudu koja sadrži opis radova, cenu i način plaćanja. Na odluku naših korisnika hoće li uslove prihvatiti, mi ne možemo i ne smemo da utičemo - kaže Ćurčić.

Inače, u liftovima koje održava JP "Gradsko stambeno" obavlja se mesečni servis, koji podrazumeva proveru osnovnih parametara postrojenja. To uključuje i pripadajući materijal. Nezavisna i akreditovana tela, takođe jednom godišnje, obavljaju tehnički pregled, koji se odnosi na ispitivanje ispravnosti celokupnog liftovskog postrojenja radi dobijanja sertifikata. Tehničku kontrolu za "Stambeno" vrše "Jugoinspekt" Beograd a. d. i "ELKONT inženjering" d. o. o Beograd. Onda kada lift ima takve nedostatke da se ne može izdati pozitivan sertifikat za nastavak rada, postrojenje se odmah isključuje iz pogona.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!