ŠIRE "PANČEVAC" ZBOG TRAMVAJA: Da li će biti moguća rekonstrukcija stare saobraćajnice preko Dunava?

S. B. MILOŠEVIĆ

27. 04. 2021. u 11:30

DA li je proširenje Pančevačkog mosta moguće kako bi njime saobraćali i tramvaji, pokazaće studija izvodljivosti rekonstrukcije, za čiju je izradu Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala tender.

ШИРЕ ПАНЧЕВАЦ ЗБОГ ТРАМВАЈА: Да ли ће бити могућа реконструкција старе саобраћајнице преко Дунава?

Foto: N. Skenderija

Kako se navodi u dokumentaciji, Grad je u sklopu planova o proširenju tramvajske mreže planirao prelazak i razvoj tramvajskoj saobraćaja na levoj obali Dunava. Kao glavni pravac i objekat za ovaj prelazak nameće se Pančevački most.

- Predmet studije neće biti prilazne betonske konstrukcije sa beogradske strane, čije je rušenje i izgradnja novih predviđeno posebnim projektom. Studija treba da obuhvati glavnu čeličnu konstrukciju, prilazne spregnute konstrukcije sa pančevačke strane, kao i njihove stubove i fundamente - piše u dokumentima.

Analizom postojećih konstrukcija, potrebno je proveriti mogućnost proširenja Pančevačkog mosta za potrebe prelaska tramvaja, ali tako da se tramvajski saobraćaj odvija uz glavne rešetkaste nosače. Treba proveriti mogućnost ugradnje šina i koloseka, ali i nosivost postojećih konstrukcija usled dodatnog tramvajskog opterećenja.

Studija, pored proračuna noseće konstrukcije mosta, treba da sadrži i procenu vrednosti radova.

Ovo nije prvi most čiju su konstrukciju čelnici grada odlučili da provere.

GRADNjA I OBNOVA

PODSEĆAMO, u planu je rekonstrukcija Pančevačkog mosta. Ipak, ona nije izvodljiva sve dok se ne završi gradnja novog mosta na Adi Huji, za koji je projektovanje u poodmakloj fazi. Upravo će gradnja ove saobraćanice preko Dunava rasteretiti preopterećeni "Pančevac".

Naime, u toku je studija Građevinskog fakulteta koja ispituje da li bi Stari železnički most, odnosno njegova konstrukcija mogla da podnese proširenje za jednu traku za tramvajski saobraćaj. Analizira se i da li je moguće proširiti ovaj most jer je on napravljen za jednokolosečnu prugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća