BOMBA BLOKIRA BANOVO BRDO: Uklanjanje eksplozivne naprave sa gradilišta u Nodilovoj ulici na Čukarici počinje sutra u 7.00

S. VIDAČKOVIĆ

24. 04. 2021. u 08:51

ZAOSTALA avionska bomba iz Drugog svetskog rata, dugačka 120 centimetara, teška 242 kilograma, koja je početkom prošle godine pronađena u Nodlinoj ulici na Čukarici, biće uklonjena sutra.

БОМБА БЛОКИРА БАНОВО БРДО: Уклањање експлозивне направе са градилишта у Нодиловој улици на Чукарици почиње сутра у 7.00

Foto D. Milovanović

Da li će eksplozivna naprava biti uništena na ovoj lokaciji ili će biti prebačena na teren koji je za to predviđen, odlučiće se u nedelju, posle neposredne provere pripadnika Sektora za vanredne situacije. Zbog ove kompleksne akcije u uskoj jednosmernoj ulici na Banovom brdu, nekoliko stotina stanara Nodline, Mirosavljeve, Paštrovićeve, Požeške, Zrmanjske i Vladimira Radovanovića moraće da napuste svoje domove najkasnije sutra do 7 časova, sve do popodne, jer je završetak akcije planiran oko 17 sati. Oni koji ne budu imali gde da odu, biće evakuisani u obližnju OŠ "Banović Strahinja".

Krajem januara prošle godine, na parceli u Nodlinoj 10 počeo je iskop zemlje zbog gradnje petospratnice sa podzemnom garažom, i potkrovljem. Posle nekoliko dana kopanja, bagerista je pronašao bombu. Zahvaljujući pažljivom građevincu, dodir mašine nije aktivirao napravu koja ima dva upaljača.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije tada su natkrili otkopanu bombu, ostavili je u rupi, a oko naprave su sipali pesak. Kako smo nezvanično saznali, ukoliko uništenje bude u Nodlinoj ulici, sipaće se voda u pesak oko projektila, kako bi eksplozija bila kontrolisana. Od januara prošle godine, pripadnici MUP danonoćno dežuraju na ovoj lokaciji, a postavljen je i video-nadzor.

Zbog kompleksnosti akcije koja je ocenjena kao visokorizična, tražio se pogodan momenat za uklanjanje bombe. Prema rečima v. d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova - načelnika Sektora za vanredne situacije Luke Čaušića, ovo će biti veoma opasan posao, ali građani ne treba da strahuju.

- Nakon detaljnog planiranja i pripreme, sutra u 7 počinjemo akciju neutralisanja, uklanjanja i uništenja zaostale bombe u Nodlinoj ulici - rekao je Čaušić. - Od 7 ujutro, policijski službenici proveravaće da li su stanovi ispražnjeni po naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije, kako bi se rizik po život i imovinu sveo na minimum. Posle identifikacije, na licu mesta znaćemo da li je bomba pogodna da se transportuje, nadamo se da će biti tako. To zavisi od upaljača i karakteristike same bombe, što ćemo znati kad naši pripadnici počnu da rade na tome sutra. Ovo je veoma opasan posao, ali mi smo obučeni i opremljeni za ovakve situacije.

Čaušić otkriva da ova naprava ima 126 kilograma eksplozivnog punjenja, te oznaku AN M64 A1 i 36 centimetara u obimu.

- Građani u potpunosti mogu da budu sigurni u bezbednost svojih stanova jer će oko 400 policijskih službenika iz raznih sektora MUP biti u rejonu izvođenja akcije. Čitav ovaj potez biće pod kamerama, a građani jedino treba da prate uputstva nadležnih i da se vrate u svoje domove, kada bude bezbedno. Naši sugrađani su izuzetno raspoloženi za saradnju i hvala im na tome.

Žitelji Nodline ulice koji žive u neposrednoj blizini gradilišta na kojem je otkrivena bomba kažu da se ne plaše, ali i da će im laknuti kada se završi akcija u nedelju. Kako su nam rekli, sumnjaju da se u ovoj ulici, na dubini od nekoliko metara nalaze još dve eksplozivne naprave.

Foto D. Milovanović

- Jedna bomba iz Drugog svetskog rata pala je pored drveta u našem dvorištu, ali je sklonjena odatle pre nekoliko decenija - kaže nam žitelj ove ulice Dragan. - U Nodlinoj 10 je bila kuća koja je srušena, a parcela je prodata građevinskoj firmi, za izgradnju zgrade. Čovek koji je ceo vek proveo u toj kući verovatno i nije znao da mu je imanje napravljeno na bombi. S obzirom da u ovoj ulici ima nekoliko starih kuća, sumnjamo da postoje bar još dve ovakve eksplozivne naprave.

Ukoliko bude neophodno da se bomba aktivira na gradilištu, a neki okolni objekti budu oštećeni usled eksplozije, nadležni su spremili plan osiguranja. Međutim, prema rečima načelnika Čaušića, svi se nadaju da se to neće desiti, jer se ova visokorizična akcija izvodi u skladu sa svetskim standardima i složenim bezbednosnim protokolima.

OBAVEZNO UKLANjANjE AUTOMOBILA

GRADSKI štab za vanredne situacije doneo je naredbu za evakuaciju stanara iz ulica Nodilova 2-19, Mirosavljeva 1, 1a, 3, 5, 7, 9, 11, 13 i 15, Paštrovićeva 6, 8, 8a, 15, 17 (stari br. 21) i 25, Požeške 7, 9, 10, 10a, 11, 12a, 13, 14, 15, 17, 18 i 19, Zrmanjske 16, 18, 20, 20a, 35, 39, 41 i 43 i Vladimira Radovanovića 2, 4, 6 i 10.

Nadležni apeluju da je neophodno da sugrađani pomere automobile iz zone akcije, najkasnije večeras do 22 časa. Vozila koja ne budu pomerena, biće preneta na parking Ade Ciganlije.

Ljudi koju ne budu imali gde da odu, biće smešteni u OŠ "Banović Strahinja", gde će se posebno voditi računa o osobama sa posebnim potrebama, trudnicama, kao i kovid pozitivnim pacijentima. Biće im obezbeđen prevoz do škole i svi uslovi za privremeni boravak, a dežuraće i ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Doma zdravlja Čukarica.

IZMENE LINIJA

SEKRETARIJAT za javni prevoz saopštio je da će sutra biti izmenjen rad linija u Požeškoj i Paštrovićevoj, usled akcije u Nodilovoj ulici. Od 6 do 17 časova potpuno će biti obustavljen saobraćaj u Požeškoj 1-26a, kao i Paštrovićevoj 1-61. Tramvajske linije 12 i 13 će saobraćati na skraćenim trasama do Gospodarske mehane, a i linije 23 i 53, 37, 51, 52 i 560e, kao i autobusi 58 i 88, 85 i 87 saobraćaće u oba smera izmenjeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije