BOMBA BILA POSTAVLJENA U LIFTU? Novi detalji pokušaja ubistva u Novom Sadu - osumnjičeni stari znanac policije

Lj. P. - Z. U.

06. 04. 2021. u 21:19

ZEMUNAC Đorđe M. (28) uhapšen je u Novom Sadu zbog sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Pregledom ranca osumnjičenog policija je pronašla improvizovanu napravu sa skoro kilogram eksploziva (najverovatnije trotil) i detonatorom.

БОМБА БИЛА ПОСТАВЉЕНА У ЛИФТУ? Нови детаљи покушаја убиства у Новом Саду - осумњичени стари знанац полиције

Foto: V. N.

Njemu su lisice na ruke stavljene nedaleko od zgrade u Ulici Ilije Birčanina u kojoj živi penzionisani policajac Dalibor Bogdanović Boća, koji je i ranije bio meta "bombaških" napada. Deo ove ulice u novosadskom naselju Detelinara je nekoliko sati bio blokiran dok je trajao uviđaj kontradiverzione jedinice MUP i forenzičara.

Đorđe M. je stari znanac policije. Privođen je zbog narkotika, a navodno pripada i "Alkatrazu", navijačkoj frakciji Partizana. "Novosti" su na svom sajtu objavile snimak sa nadzorne kamere u ulazu u zgradu, na kojem se vidi da muškarac, osumnjičen za nošenje eksplozivne naprave sa torbom u ruci, nešto posle 16 časova bez ikakvih problema ulazi u zgradu u kojoj stanuje bivši novosadski policajac. Posle kraćeg zadržavanja je sa istim rancem, u kom je nađen eksploziv, napustio zgradu, i ubrzo je uhapšen.

Prema nezvaničnim saznanjima, pretpostavlja se da je eksplozivna naprava bila postavljena u plafonu lifta ove zgrade, navodno još polovinom januara.

- Policija je tokom uviđaja pronašla i tragove krvi na liftu - navodi izvor "Novosti" blizak istrazi. - Osumnjičeni se povredio dok je skidao paklenu napravu. Posekao se na lim. Eksploziv je, zatim, stavio u ranac i krenuo niz ulicu. Tada je i uhapšen. U isto vreme, interventna patrola je zaustavila još jednog mladića, za koga se sumnja da je saučesnik Đorđu M. U toku je utvrđivanje njegove uloge u ovom događaju.

Policiji je, kako saznajemo, 15. januara bilo prijavljeno da je u ovoj zgradi postavljena bomba, i tada je u ulazu pronađen bicikl na kojem se nalazio mobilni telefon oblepljen izolir trakom iz kog su virile žice. Pretpostavlja se da je trebalo da posluži za aktiviranje paklene naprave, ali tokom uviđaja eksploziv nije pronađen.

- Ovde je reč o takozvanom alfredo kamera sistemu, koji je prvi put otkriven pre sedam meseci u Brazilu - ističe naš sagovornik. - Preko kamere na telefonu, u ovom slučaju, posmatrano je ko ulazi i izlazi iz lifta i verovatno se čekalo da naiđe meta. U takvoj situaciji onaj ko aktivira eksploziv može da bude daleko od žrtve i nekoliko kilometara, a da preko svog aparata posmatra situaciju i da aktivira napravu u najpogodnijem momentu.

Bogdanoviću je u istoj ulici, kod zgrade u kojoj stanuje, maja 2019. godine podmetnuta eksplozivna naprava pod automobil BMW X5 novosadskih registarskih oznaka, koja je aktivirana na daljinu. U snažnoj eksploziji Bogdanoviću je tada amputirana leva potkolenica.

- Nije čudo što je eksploziv bio postavljen na kućište lifta, jer ga je Bogdanović zbog noge uvek koristio - naglašava naš izvor. - Pretpostavlja se da ubica nije aktivirao napravu zbog drugih stanara, odnosno zbog mogućih slučajnih žrtava. Postoji mogućnost da je policija držala na oku ceo ovaj kraj i zgradu, ne bi li uhapsila bombaša.

Bogdanović, bivši radnik novosadske policije i nekadašnji komesar za bezbednost FK Vojvodina, bio je ranjen i 3. novembra 2014. godine sa dva metka u Ulici Laze Telečkog, posle čega je penzionisan.

SUĐENjE

U NOVOSADSKOM Višem sudu u toku je postupak protiv Bogdanovića i još četvorice zbog pokušaja otmice Gorana Cvijetića iz Budisave, za koga, kako su izjavili u sudu, sumnjaju da ima veze sa ubistvom Novosađanke Teodore Kaćanski, devojke Nenada Stevića, takođe jednog od optuženih za pokušaj otmice.

KOMŠIJE U STRAHU

STANARI zgrade u Ulici Ilije Birčanina 13, ali i susednih, ne kriju zabrinutost zbog svega što se dešava u njihovom kraju. Kažu, još se nisu oporavili od eksplozije pre dve godine, a sada je tu uhapšen muškarac sa eksplozivom.

- Videli smo policiju, maricu i forenzičare, i nismo odmah znali šta se dešava - priča jedna komšinica. - Tek kasnije smo čuli za eksploziv. U toj zgradi ima bračnih parova sa malom decom, studenata u iznajmljenim stanovima. Strašno je ovo što se dešava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!