SUD ZABRANIO RUŠENJE: Uklanjanje nelegalnog objekta na Lekinom brdu zaustavljeno - dok nadležni ne odluče o zahtevu za ozakonjenje!

M. STANOJKOVIĆ

21. 04. 2021. u 06:34

DRUGI osnovni sud u Beogradu privremeno je zabranio gradskoj građevinskoj inspekciji da sruši nelegalnu gradnju na adresi Đorđa Kratovca 22 na Lekinom brdu, čiji je investitor pre nedelju dana sprečio rušenje pretnjama svog predstavnika da će da skoči sa zgrade u izgradnji.

СУД ЗАБРАНИО РУШЕЊЕ: Уклањање нелегалног објекта на Лекином брду заустављено - док надлежни не одлуче о захтеву за озакоњење!

Foto: M. Anđela

Ova mera izrečena je dok se ne odluči o zahtevu za ozakonjenje koji je podnet Sekretarijatu za legalizaciju. Tako je drugi pokušaj uklanjanja nadzidanih kvadrata, koji je trebalo da bude sproveden u utorak, odložen.

S obzirom na to da je investitor, uprkos tome što je doneto rešenje o uklanjanju četvrtog sprata i potkrovlja, podneo zahtev za ozakonjenje, građevinskoj inspekciji trenutno su vezane ruke.

- Nama je 19. aprila dostavljena privremena mera Drugog osnovnog suda u Beogradu, kojom se zabranjuje Sekretarijatu za inspekcijske poslove uklanjanje četvrtog sprata i potkrovlja - navode u gradskoj građevinskoj inspekciji. - Ta mera važi do konačnosti rešenja u postupku kojim se odlučuje o zahtevu za ozakonjenje, koji se vodi pred Sekretarijatom za ozakonjenje grada Beograda. Građevinski inspektor je dostavio nadležnom pravobranilaštvu spise predmeta u cilju podnošenja žalbe na navedeno Rešenje o obezbeđenju Drugog osnovnog suda u Beogradu.

Posle zatvaranja gradilišta i vraćanja službene trake, koju je izvođač radova uporno sklanjao čak 11 puta, inspekcija je 13. aprila pokušala da ukloni dva sprata ozidana mimo dozvole koju je, inače, izdala GO Voždovac.

Foto: M. Anđela

Izvođači radova stigli su na teren pre inspekcije, kamionom zagradili ulaz u zgradu, a jedan od njih popeo se na vrh nedovršene višespratnice i pretio da će da skoči ukoliko rušenje počne. Inspektori su tri sata u pratnji policije proveli na terenu, a pošto je procenjeno da bezbednosna situacija ne dozvoljava izvršenje, ekipe su se povukle i rušenje privremeno odloženo. Iako su, kako saznajemo od žitelja iz neposredne okoline, u petak i subotu ekipe izlazile na teren i procenjivale s koje strane i na koji način može bezbedno da se izvede rušenje, u ponedeljak im je sud spustio rampu.

KRIVIČNA U DRUGOM TUŽILAŠTVU

SEKRETARIJAT za inspekcijske poslove ranije je utvrdio da je izgrađeni objekat u suprotnosti sa građevinskom dozvolom i izdatim lokacijskim uslovima. Doneto je rešenje kojim se investitoru naređuje obustava i uklanjanje radova. Podneta je i krivična prijava protiv investitora Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao i dopuna krivične prijave.

Kako su se uverili reporteri "Novosti", kamion koji je bio postavljen ranijih dana ispred zgrade koja je predmet rušenja, sklonjen je. Inspektori se nisu pojavili, kao ni izvođači radova. Inspekcijska traka i tabla sa zabranom gradnje bila je na ogradi oko gradilišta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna