BEOGRADSKE PRIČE: Vreme kada su šine vodile ispred Skupštine, a "Simićevi" tramvaji se klackali ka Terazijama

Z. Nikolić

25. 04. 2021. u 11:30

TAMO gde se sa Terazija, pored Igumanove palate odvaja ulica koja bi vodila ka Trgu Nikole Pašića i Skupštini, a zatim nastavlja Bulevar kralja Aleksandra, pre Drugog svetskog rata bio je potpuno drugačiji ambijent.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Време када су шине водиле испред Скупштине, а Симићеви трамваји се клацкали ка Теразијама

Foto: Arhiva

Sa obe strane ulice postojale su zgrade koje su bile i te kako važne za ondašnji Beograd. Danas zgrade ostaju samo sa desne strane, dok se sa leve otvara širok prostor trga kojim dominira skulptura Nikole Pašića.

Na tom prostoru ulica je sa obe strane imala zgrade. Tu se nekada nalazio sud, baš na praznom prostoru koje zauzima današnji Trg. Neizbežna je bila i kafana "Topola" koja je takođe morala da napusti stari Beograd, otvarajući prostor nekom drugom, novom gradu.

Dve fotografije iz tridesetih godina prošlog veka podsećaju na to doba. Na njima su tramvaji čije trase bi danas zbunile savremene Beograđane jer su se prostirale do platoa ispred Skupštine. Tek odatle su pomenutom saobraćajnicom vozili ka Terazijama, a potom i nizbrdo niz Prizrensku, a potom i Brankovu ulicu.

Foto: Arhiva

 

Ni malo slučajno tramvaje nismo nazvali "Simićevim", po Aci Simiću, legendarnom fotografu onog doba koji je sačinio obe fotografije, jednu 1926, a drugu 1930. godine. Ovaj sjajni čovek je autor ogromnog braja snimaka koji se i danas najviše "šire" internetom, a laički komentari "internet kolekcionara" uglavnom nisu povezali da je jedan isti autor zabeležio sve ove nezaboravne kadrove.

Srećom, viši kustos Muzeja grada Beograda Darko Ćirić napravio je sjajnu knjigu i izložbu pod naslovom "Gradski nomad" kao omaž ovom velikom fotografu.

Tako ovi kadrovi podsećaju na Beograd kada su se tramvaji probijali kroz blato koje je okruživalo prugu, ili, opet, na sunčane dane kada su pored šina bili poređani kafanski stolovi.

Foto: Arhiva

"14" DO ZEMUNA

Ma koliko da je to neobično sadašnjim Beograđanima, tramvaj sa oznakom "14" vodio je ka Zemunu, i to baš ovom nizbrdicom, od "Moskve", pored Zelenog venca, pa zatim preko Mosta kralja Aleksandra koji je prethodio današnjem Brankovom mostu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati