DODELA NAGRADA "DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ" Uručena priznanja zaslužnim Beograđanima (FOTO/ VIDEO)

A. VOJINOVIĆ - M. STANOJKOVIĆ

19. 04. 2021. u 13:03

PRIZNANjA laureatima Nagrade Grada Beograda za 2019. i priznanja "Despot Stefan Lazarević" za 2020. godinu su dodeljena na svečanoj sednici održanoj u Sava centru.

ДОДЕЛА НАГРАДА ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ Уручена признања заслужним Београђанима (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

Uručivanje priznanja propraćeno je gromkim aplauzima, ali prave ovacije doživeo je naš čuveni pisac Milovan Vitezović, koji je za dugodišnji rad i trajan doprinos razvoju Grada Beograda dobio nagradu "Despot Stefan Lazarević". Među dobitnicima za 2019. godinu je naš kolega, novinar "Večernjih novosti" Zoran Lj. Nikolić, koji je nagrađen za "celokupan doprinos novinarstvu i pisanju o Beogradu i promovisanju istorije i kulture prestonice"

Posle "Meše Selimovića", nagrade koju dodeljuju "Večernje novosti", piscu Igoru Marojeviću pripala je i statua "Despot Stefan Lazarević" za knjigu "Ostaci sveta" u izdanju "Derete".

Poredeći "Mešu" sa nagradom Grada, Marojević je istakao da "Despota" shvata ličnije jer se ove godine navršava pola njegovog života provedenog u prestonici.

- Beograđanin sam po nekim vrlo učestalim merilima - rekao je Marojević za "Novosti". - Ovo je drugačiji tip nagrade od "Meše", gde malo ima da se doda s obzirom na to kakav je sistem glasanja. Ovo je drugačiji tip, jer ima malo širi kontekst, a uz to se i podudarilo da mi pripadne nagrada Grada Beograda u godini kada je postajem po nekim glavnovažećim parametrima Beograđanin.

 

Za uloge Vuka Majevskog u filmu "Balkanska međa" i "Griše" u ostvarenju "Sluga", posle nagrada i priznanja van granica naše zemlje, odlikovanje za glumca Miloša Bikovića stiglo je iz njegovog rodnog grada.

- U ovom gradu sam se rodio i ovde sam proveo najveći deo svog života - rekao je Biković za naš list. - Ovaj grad me je formirao. Gde god da odem, to je deo mog identiteta i zbog toga mi je posebno drago.

DOBITNICI ZA 2019. GODINU

NAGRADU Grada Beograda 2019. godine za književnost dobio je Novica Antić, za pozorište Svetislav Goncić, za film Miloš Biković, u kategoriji likovnih i vizuelnih medija nagrađen je Goran Čpajak, za muziku Jadranka Jovanović, a za društvene nauke prof. dr Dragan Simeunović, prirodne nauke doc. dr Slavenko M. Stojadinović i prof. dr Vidoslav D. Majstorović.

U kategoriji pronalazaštva dobitnik je Zorica Dulović, za medicinu prof. dr Ivan Paunović, prof. dr Aleksandar Diklić, prof. dr Vladan Živaljević, tim za tromboektomiju KCS, za doprinos u arhitekturi Zorica Savičić i Zoran Dmitrović.

Nagrada u oblasti poljoprivrede pripala je Aleksandru Ljubojeviću, za novinarstvo Zoranu Lj. Nikoliću, u obrazovanju Aleksandri Stanković, za sport Tijani Bogdanović, u oblasti ekologije Marini Drndarski. Priznanje za herojsko delo pripalo je Ivanu Vučetiću, za događaje od značaja Slobodanu Nakaradi, Senki Ristivojević i Dejanu Sretenoviću, za umetnost mladih Jovani Lazić.

Za posebnost koncerta kojim se Srbija uključila u svetsko obeležavanje značajnih godišnjica velikih španskih kompozitora, "Velikani španskog muzičkog pera" u Domu Vojske u maju 2019, operska diva Jadranka Jovanović primila je plaketu Grada.

- Znači mi što je koncert darivan od mog rodnog grada, od mog naroda, od umetnika sa kojima sarađujem - kazala je Jovanovićeva za "Novosti".

 

Za sportske uspehe i osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u tekvondu 2019. i osvajanje zlatne medalje na Gran-priju Tijana Bogdanović ponela je Nagradu Grada.

- Veoma je lepo kada neko sa strane vidi naš uspeh, naš rad i trud koji stoji iza ovog uspeha - istakla je Bogdanovićeva.

ZORAN NIKOLIć: VELIKA ČAST

Foto: D. Milovanović

OVO je velika čast tim pre što znam da su me kolege predložile za nagradu, posebno kada shvatite da je to u stvari nekadašnja Oktobarska nagrada, danas dodeljena u aprilu, u ime Grada - rekao je Zoran Nikolić povodom priznanja koje je dobio.

Sumirajući rezultate višedecenijskog rada koji ga je doveo do prestižne nagrade, Zoran Nikolić je posebno istakao Mirka Radonjića i dr Vidoja Golubovića, prijatelje sa kojima je istraživao za pojedine knjige koje je objavio.

- A tu je i redakcija "Večernjih novosti" u kojoj je pet godina objavljivan specijalni dodatak "Beogradske priče" - rekao je Nikolić. - Godine dolaze sa svojim težinama, ali i sa blagodetima koje donose periodi uspešnog rada.

Priznanja su dobitnicima uručili gradonačelnik Zoran Radojičić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

 

- Čestitam svim dobitnicima - rekao je Radojičić. - Važno je da znate da Grad ceni vaš trud i doprinos, pogotovo ako se uzmu u obzir okolnosti pod kojima ste radili tokom pandemije. Grad se ovim nagradama zahvaljuje za izuzetan doprinos u oblasti kulture, umetnosti, nauke, zdravstva, pronalazaštva, obrazovanja, sporta.

DOBITNICI ZA 2020. GODINU

NAGRADA "Despot Stefan Lazarević" za 2020. godinu za književnost dodeljena je Igoru Marojeviću, za pozorište Borisu Liješeviću, u oblasti likovnih i vizuelnih medija Rajku R. Karišiću, muzike Nemanji Stankoviću, društvenih nauka prof. dr Borisu Milosavljeviću. Za pronalazaštvo nagrađeni su dr Aleksandar Marinković, dr Tihomir Kovačević, dr Jelena Rusmirović, dr Saša Brzić, Jovica Nešić, dr Aleksandra Božić, dr Marina Stamenković. Za medicinu nagrađeni su: dr Branislava Savić, prof. dr Sanja Mitrović, prof. dr Tanja Jovanović, dr Tatjana Stojanović. U oblasti poljoprivrede priznanje je otišlo u ruke Dušana Đorđevića, za novinarstvo Živoradu Nikoliću, za obrazovanje - Lidiji Županić Šuica, Maji Keskinov, za sport Nemanji Majdovu. Za herojsko delo nagrađen je Branko Antić, a za razvoj Grada Milovan Vitezović. Za organizaciju događaja od značaja Ivana Pejoska, Milena Stanišić, u oblasti nauke mladih Dušan Z. Nikolić, za umetnost mladih Jana Čubrilović, Jelena Tutić, Irina Pejoska i Korana Čiča Potkonjak.

Zbog pandemije, nagrade dobitnicima za 2019. godinu nisu uručene prošle godine, već je to učinjeno danas naknadno. Od ove godine uz plakete, dobitnici nagrade "Despot Stefan Lazarević" dobijaće i statuu srpskog vladara. Svečanost su svojom muzikom uveličala braća Teofilovići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)