NARUČENE I NOVE POKRETNE STEPENICE: Počela obnova podzemnog prolaza kod Sajma, u planu i Terazije

G. N.

16. 04. 2021. u 14:30

NAKON uređivanja podzemnih prolaza kod Ušća i Jurija Gagarina, na red za obnovu je došao i onaj kod Sajma, u Bulevaru vojvode Mišića.

НАРУЧЕНЕ И НОВЕ ПОКРЕТНЕ СТЕПЕНИЦЕ: Почела обнова подземног пролаза код Сајма, у плану и Теразије

Foto: Arhiva "Novosti"

Radovi su trenutno u toku. Grad je sa partnerom "Putevi Beograda" počeo sa sanacijom i pripremom saglasnosti za rekonstrukcije ovih podzemnih prolaza, koji su u veoma lošem stanju, ruinirani i nebezbedni.

Sa ovim je saglasan i zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Kako kaže, na leto predstoji posao na obnovi prolaza na Terazijama.

- Projekti za sanaciju podzemnih prolaza na Terazijama usaglašeni su sa službom gradskog arhitekte i Zavodom za zaštitu spomenika i nalaze se u Sekretarijatu za urbanizam i po dobijanju odobrenja počeće radovi - otkriva Vesić. - Jedan od njih, podzemni prolaz kod hotela "Balkan", biće ogledni, po čijem će se modelu raditi svi ostali u centralnoj zoni.

Pokretne stepenice su ugovorene, poručene, i to osam komada i 13 invalidskih rampi. Trenutno je u toku obnova u prolazu u Bulevaru vojvode Mišića, koji je vapio za popravkama. Kako kaže zamenik gradonačelnika, naredne nedelje "ulazi" se u radove na pešačkom koridoru, pa se kraj posla očekuje u narednih 45 dana.

- Ovaj prolaz bio je jedan od prioriteta, budući da je bio u veoma lošem stanju - kaže Vesić.

PROŠIRENjE OBAVEZA ZA PARTNERA

SA koncesionim partnerom dogovara se proširenje obaveza koje uključuju mašinsko čišćenje podova, rekonstrukciju i zamenu plafona, postavljanje i održavanje rasvete, sigurnosnih kamera, kao i svakodnevno čišćenje. Obratiće se pažnja na staze za slepe - najvio je Goran Vesić.

Koncesioni partner za ovaj posao, JP "Putevi Beograd", uredio je prolaze na Novom Beogradu - po četiri ulaza kod Ušća i još toliko u Jurija Gagarina. U Jurija Gagarina ugrađene su nove pumpe za izbacivanje vode, kao i odvodi kišne kanalizacije.

Prema Vesićevim rečima, plan je da podzemni prolazi postanu reprezentativni i moderni. Prilikom sanacije se koristi antigraft boja, pa će novi grafiti moći da se očiste običnom vodom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti