ODLIČNE VESTI ZA BEOGRAĐANE! Zakon o metrou je u završnoj fazi, početak izgradnje 1. novembar

Novosti online

13. 04. 2021. u 21:54

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić izjavio je za RTS da se izrada Zakona o metrou i gradskoj železnici nalazi u završnoj fazi.

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА БЕОГРАЂАНЕ! Закон о метроу је у завршној фази, почетак изградње 1. новембар

Foto: Novosti

–Zakon će u narednih nekoliko sedmica naći u skupštinskoj proceduri. Zakon s  Gradom Beogradom priprema Ministarstvo građevine i infrastructure, kao i Ministarstvo finansija. Usvajanjem tog zakona biće precizirana sva tehnička i regulatorna pitanja, s namerom da izgradnja metroa u Beogradu počne 1. novembra, kako je i najavljeno – ukazao je Vesić.

On je dodao da se u međuvremenu radi ekspoprijacija zemljišta na Makiškom polju.

–Taj posao zajedno obavljaju Grad Beograd i Republika, kako bi sve bilo spremno da 1. novembra počne izgeradnja Beogradskog metroa, a koji je obećan još 1971. godine. Pregovara se i o unapređenju mreže BG voza, koji će 2027. godine povezati Pančevo, Surčin, Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Sopot, Barajevo i sve druge beogradske opštine, izuzev Grocke sa centrom grada – naveo je Vesić i dodao da će širenjem tramvajskih linija, šinski sistem postati dominant sistem prevoza u prestonici, prenosi Beoinfo.

Kada je reč o uvođenju rečnog prevoza, Vesić je precizirao da je on kroz izmenu Odluke o javnom prevozu uveden u sistem javnog prevoza.

 –U međuvremenu su urađene dve studije koje su pokazale opravdanost rečnog prevoza u Beogradu. Definisane su stanice kod Kapetanije u Zemunu, u Krnjači kod Panćevačkog mosta, takođe na Dorćolu, Beogradu na vodi i Beogradskom sajmu -  naveo je Vesić.

Istakao je da je na prošloj sednici Skupštine grada donesena odluka o neophodnosti partnerstva u realizaciji tog posla.

–Kako bi se krenulo sa rečnim prevozom  potrebno je bar dve godine. Ali to ćemo sigurno ostvariti, jer Beograd ima dve reke i skoro 200 kilometara obale. Nema razloga da ne koristimo rečni saobraćaj kao način prevoza – zaključio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)