POKAZALI ZNANJE I UMEĆE: Takmičenje učenika Građevinske škole

B.B.

13. 04. 2021. u 13:41

BUDUĆI zidari, keramičari, tesari, elektroinstalateri, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, pokazali su svoje umeće na takmičenju u Građevinskoj školi. U kabinetima za praktičnu nastavu, poligonima i halama firmi sa kojima sarađuju, pred komisijom demonstrirali su šta su naučili tokom školovanja.

ПОКАЗАЛИ ЗНАЊЕ И УМЕЋЕ:  Такмичење ученика Грађевинске школе

Takmičenje u Građevinskoj školi

Prema rečima Dragane Radovanović, direktorke Građevinske škole, školsko takmičenje se organizuje za sve obrazovne profile, ali ne idu svi na republičko. Zbog aktuelne epedimiološke situacije, ni ove godine, neće se nadmetati najbolji učenici građevinskih škola u Srbiji.

- Pored znanja i veština, đaci su morali da pokažu preciznost, da pospreme i očiste prostor u kojem su radili, operu i slože alat koji su koristili za rad - kaže Radovanović. - Iako su pojedini obrazovani profili imali ograničeno vreme da urade zadatak, bitnije je bilo da se posao uradi dobro. Naši monteri suve gradnje su već poznati u Evropi. Na takmičenjima uvek zauzimaju jedno od prva tri mesta.

Radovanović navodi da se na poligonu "Beograd puta", takmičili su se rukovaoci građevinskom mehanizacijom koji su imali zadatak da prenesu tovar sa jednog na drugo mesto. Tesari su radili oplatu za stepenište i šalovanje, dok su keramičari lepili pločice, stavljali fugne. Dekorateri zidnih površina pokazali su umeće u gletovanju, krečenju, a njihove kolege sa obrazovnog profila - monter suve gradnje imali zadatak da urade pregradni zid, spuste plafon. Elektroinstalateri su bili zaduženi sa uvođenje struje u zgradama koje su u izgradnji.

- Iako je poslednjih godina manje interesovanje za našu školu, budući građevinci dobijaju odlično znanje i cenjeni su na tržištu rada - navodi Radovanović. - Većina odlazi u inostrastvo odmah po završetku. Zidari su plaćeni oko 1.500 evra za osam sati rada, dok su mesečna primanja keramičara oko 3.000 evra.

Najbolji rukovalac građevinskom mehanizacijom je Dejan Mićanović, tesar - Aleksandar Radojičić, keramičar - Nemanja Tešić, dekorater zidnih površina - Miloš Mitrović, monter suve gradnje - Saša Nedeljković i elektroinstalateri Nikola Petrović i David Đorđević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024