BOTANIČKA BAŠTA SLAVI 131. ROĐENDAN: Zelena oaza u srcu grada koja se prostire na pet hektara danas obeležavala vredan jubilej

J. D. - M. S.

12. 04. 2021. u 06:47

UREĐIVANjE Botaničke bašte počelo je na današnji dan pre 131 godinu, tačnije 1890. godine, a danas se bašta "Jevremovac" nalazi u okviru Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Odnedavno je biljni fond koji broji 2.000 biljaka, bogatiji za njih još 25.

БОТАНИЧКА БАШТА СЛАВИ 131. РОЂЕНДАН: Зелена оаза у срцу града која се простире на пет хектара данас обележавала вредан јубилеј

Foto M. Anđela

Osnovana je 1874. odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik. Godine 1889. godine kralj Milan Obrenović poklonio je imanje, koje je nasledio od svog dede Jevrema, Velikoj školi u Beogradu za Botaničku baštu, ali pod uslovom da se zove "Jevremovac", u znak sećanja na njegovog dedu. Na tom mestu i pod tim imenom nalazi se i danas.

Botanička bašta se prostire na površini od oko pet hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi više od 250 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini oko 500 stabala, žbunja i zeljastih biljaka. Botanička bašta obuhvata pored otvorenih površina, Staklenu baštu i prostorije Instituta za botaniku.

- Pre nekoliko dana smo posadili novih 25 drvenastih biljaka na otvorenom delu i time obogatili biljni fond, koji broji više od 2.000 različitih biljnih vrsta - navode u Botaničkoj bašti "Jevremovac". - Od 1. aprila smo ušli u sezonu kada je bašta otvorena za posete svakog dana od 9.00 do 19.00.

Foto M. Anđela

Sastoji se od staklenika, otvorenog prostora i Japanskog vrta. Staklenik je izgrađen u viktorijanskom stilu, sa centralnom kupolom i dva krila. Pokriva oko 550 kvadrata površine i pod svojim svodom čuva oko 1.000 različitih tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta biljaka.

- Otvoreni prostor Botaničke bašte "Jevremovac" podeljen je na 14 površina omeđenih kolskim i pešačkim stazama, unutar kojih se sreću i zasebno organizovane celine poput Japanskog vrta. Botanička bašta "Jevremovac" sadrži biljni fond od preko 1.300 vrsta grupisanih u geografske i ekološke celine, što ovaj prostor čini plućima centra grada - navode iz Botaničke bašte. - Posebno se izdvajaju i po nekoliko desetina godina stari brestovi, impozantna stabla kavkaskih zelkova, gorostasni primerci hrasta lužnjaka.

Foto M. Anđela

ULAZNICA 300 DINARA

POJEDINAČNE ulaznice za Botaničku baštu koštaju 300 dinara, dok je za decu od 8 do 15 godina cena karte 100 dinara. Besplatan ulaz obezbeđen je za sve studente Beogradskog univerziteta, trudnice i sugrađane sa hendikepom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu