PROTEST ISPRED SKUPŠTINE: "Ekološki ustanak" u Beogradu, Zorana Mihajlović: Nikom ne donosi dobro ako se to pitanje koristi u političke svrhe

Novosti online

10. 04. 2021. u 15:11

ISPRED ghrade Skupsšine Republike Srbije održan je protest ekoloških udruženja pod nazivom "Ekološki ustanak".

ПРОТЕСТ ИСПРЕД СКУПШТИНЕ: Еколошки устанак у Београду, Зорана Михајловић: Ником не доноси добро ако се то питање користи у политичке сврхе

Foto: Milena Anđela

Okupljeni žele da skrenu pažnju na probleme koje imaju u svojom mestima.

Protest organizuje pokret "Odbrani,o reke Stare planine", kome se priključilo više od 40 ekoloških udruženja poput pokreta "Pravo na vodu", "Eko straža", "Građanski pokret"...

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je pitanje životne sredine pitanje svakog čoveka u Srbiji i generacijsko pitanje, i da nikom ne donosi dobro ako se to pitanje koristi u političke svrhe.

- To je kao kad se koristi u političke svrhe tema kao što je nasilje nad ženama i decom ili pitanja Kosova (i Metohije) da biste dobili političke poene. Tako i sada se koristi pitanje životne sredine da bi se dobili određeni politički poeni - rekla je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da od kako je formirana Vlada Srbije, kod svake odluke koja se donese i svakog posla koji se radi u oblasti energetike i rudarstva, vodi se računa da se ne radi ništa što ne bi bilo u skladu sa svim zakonima u oblasti životne sredine.

- Zakon o klimatskim promenama koji je usvojen u parlamentu je osnovni zakon u ovoj oblasti i omogućava nam da donesemo strategiju niskougljeničnog razvoja, sa kojom će potpuno drugačije izgledati naša privreda i industrija u narednim decenijama. Zakon omogućava i da precizno utvrđujemo emisije ugljen-dioksida i drugih emisija štetnih gasova i da sprovodimo monitoring u ovoj oblasti. Pored toga, i u drugim zakonima koji se donose upravo je zaštita životne sredine prva tačka - navodi Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZAŠTO BEBE NE TREBA LJUBITI? Dr Milićević za Novosti: Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)