OBRADA OTPADA ŠTETI BARAJEVU: Predsednik opštine Slobodan Adamović o budućem reciklažnom centru

A. VOJINOVIĆ

07. 04. 2021. u 10:52

PREDSEDNIK GO Barajevo Slobodan Adamović uputio je dopis Ministarstvu zaštite životne sredine i Gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine kako bi ispitali da li bi formiranje reciklažnog centra sa postrojenjem za inertizaciju industrijskih otpada MID-MIKS tehnologijom, koji firma "Junirisk" planira da obavlja u Barajevu, mogao negativno da utiče na životnu sredinu.

ОБРАДА ОТПАДА ШТЕТИ  БАРАЈЕВУ: Председник општине Слободан Адамовић о будућем рециклажном центру

Foto P. Milošević

Adamović je u obrazloženju istakao i da su građani Barajeva veoma zabrinuti i da smatraju da je već došlo do zagađenja, kao i da bi ono u narednom periodu moglo biti mnogo veće. A osim toga, požalili su se i na livnicu MOST koja takođe može uticati na zagađivanje okoline.

Kako je za "Novosti" rekao prvi čovek Barajeva, pre desetak dana njemu su se obratili građani koji su izneli primedbe i zabrinutost zbog prerade opasnog otpada i dima koji osećaju u vazduhu.

- Prema mojim saznanjima firma "Junirisk" još nema proizvodnju kod nas u Barajevu i u procesu su pripreme - navodi Adamović - Građani su mi se obratili i ja sam zbog njih uputio dopis nadležnim organima da procene da li bi delatnost koje planira da obavlja firma "Junirisk" u Barajevu mogla da ima negativan uticaj na životnu sredinu. Osim toga, sporna je i livnica MOST koja se bavi topljenjem aluminijuma, na koju su mi takođe građani skrenuli pažnju.

Foto A. Stevanović Živković

Prema rečima našeg sagovornika, on je nakon sastanka sa građanima pozvao predstavnike obe firme, koji su mu rekli da imaju svu potrebnu dokumentaciju i demantovali navode žitelja Barajeva po pitanju zagađenja okoline.

RAKOVICA I "JUNIRISK"

ŽITELjI Rakovice već dugo negoduju zbog otpada koji na njihovoj teritoriji obrađuje firma "Junirisk", o čemu je naš list nedavno pisao. Ovaj otpad spada u D kategoriju, što prema propisima zahteva najmanje 1.500 metara zaštitnog odstojanja od stambenog naselja.

Međutim, u Rakovici su prve kuće od postrojenja udaljene 50 metara, najveći TC na oko 500, a prve predškolske ustanove na oko 600 metara.

Kako nam je tada rekao predsednik GO Rakovica Miloš Simić, Odeljenje za građevinske i komunalne poslove opštine je 2018. godine konstatovalo da važeće građevinske i upotrebne dozvole nisu odgovarajuće za vrstu delatnosti koju ova firma obavlja.

A osim toga, kako nam je rekao Adamović, opština je uputila i zahtev Sekretarijatu za zaštitu životne sredine za postavljanje još jednog mesta za merenje nivoa zagađujućih materija.

- Predložili smo da se postavi privremena merna stanica i da ona bude na lokaciji između objekata u kojima posluju preduzeća "Junirisk" i MOST kako bi proverili da li je ugrožena životna sredina - govori nam Adamović.

- Pokrenuli smo i inicijativu da se postavi stalna merna stanica koja bi bila deo lokalne mreže mernih stanica za merenje zagađenja u vazduhu na teritoriji naše opštine, pošto trenutno imamo samo jednu.

U zaključenju dopisa Adamović je naveo i da je opština dosada bila prepoznata po očuvanoj životnoj sredini bez velikih zagađivača, što je bio povod da mnogi građani izaberu Barajevo kao svoje stalno ili povremeno mesto boravka.

Iako je dopis nadležnima prosleđen još prošle nedelje, rukovodstvo opštine još uvek čeka odgovore, kako od ministarstva, tako i od gradskog sekretarijata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri