KUĆA IGRE POSTALA JE HOTEL: KUD "Jedinstvo" od 2012. godine vodi spor sa beogradskim sindikalcima

G. NOVAKOVIĆ

05. 04. 2021. u 12:54

KULTURNO-umetničko društvo "Jedinstvo", baš kao i KUD "Branko Cvetković", izbačeno je iz prostorija koje je koristilo godinama.

КУЋА ИГРЕ ПОСТАЛА ЈЕ ХОТЕЛ: КУД Јединство од 2012. године води спор са београдским синдикалцима

Foto I. Marinković

U ovom slučaju, Savez samostalnih sindikata Beograda (SSSB) zahtevao je iseljenje folkloraša iz Cetinjske 3, gde se ovaj KUD nalazio od 1930. godine, kada su im grafički radnici dozvolili rad u svom domu. Sindikalci navode da "Jedinstvo" nije ispoštovalo odredbe ugovora o zakupu. Sudski spor, koji traje od 2012. godine još nije završen.

Agonija jednog od najstarijih umetničkih društava, koje je koristilo prostorije Doma grafičkih radnika u neposrednoj blizini "Politike", u srcu grada, traje od 2012. Tada su izvršitelji došli i naložili iseljenje. Pre tog "početka kraja", umetnici su prošli kroz torturu, kaže kulturni rukovodilac "Jedinstva" Tomislav Milenković.

- Mi smo u zgradi bili od kada je izgrađena, 1930. godine - priča naš sagovornik.

- Zgrada na kojoj i danas stoji natpis "Dom grafičkih radnika" je nacionalizovana, pa 1974. vraćena grafičarima kada su nama i date prostorije. Jedne od najjačih zima, 2012. godine, SSSB nam je ugasio struju i grejanje, izbila je poplava u kojoj su uništeni kostimi i oprema.

Na kraju su poslali izvršitelje. Ništa nam nije preostajalo nego da se iselimo.

NEMAMO SNAGE

PREDSEDNIK KUD "Jedinstvo" Miodrag Obradović smatra da su veće šanse da se društvo raspadne nego da doživi srećan kraj sudskog procesa.

- Finansijski smo iscrpljeni i opstajemo samo zbog veterana - iskren je Obradović.

- Nema nikakve šanse da se vratimo u Cetinjsku, pogotovo zbog hotela. Jedini svetao primer vidimo u KUD "Ivo Lola Ribar", koji je uspeo da sačuva zgradu zahvaljujući državi.

Kako kaže Tomislav Milenković, SSSB ih tereti zbog dugovanja, za koja nisu odgovorni. S druge strane, folkloraši tuže SSSB zbog nadoknade milionske štete nastale zbog isključenja instalacija. Dokumentacija, kostimi, otišli su u nepovrat.

I dok "Jedinstvo" propada, u Cetinjskoj 3 poslednjih godina sija hotel. U zgradi koja je napravljena za kulturne klase i sportske aktivnosti grafičkih radnika.

Na optužbe iz KUD-a, beogradski sindikalci, za "Novosti", kažu da navodi folkloraša nisu istiniti i da su za njihov rad imali razumevanja.

- Rukovodstvo KUD "Jedinstvo" obratilo se Veću Saveza za pomoć u obavljanju aktivnosti, pa je doneta odluka da se KUD oslobodi svih troškova predviđenih ugovorom o zakupu, izuzev troškova za utrošenu električnu energiju, vodu i komunalne usluge - kažu u SSSB. - Oni to nisu ispoštovali, pa je ugovor otkazan 2010. godine.

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE OPTUŽUJE KUD "BRANKO CVETKOVIĆ"

NE PRIZNAJU NI POTVRDU IZ DIREKCIJE ZA IMOVINU

SAVEZ samostalnih sindikata Srbije objavio je saopštenje kojim negira optužbe koje je na njihov račun iznelo rukovodstvo KUD "Branko Cvetković", da im je korišćenje prostora u Miloša Pocerca onemogućeno. Oni ne priznaju ni potvrdu iz Direkcije za imovinu o kršenju pravnih odredbi.

Kako kažu u SSSS, po pitanju pravnog problema u odnosu na nepokrenost u Ulici Miloša Pocerca 10, obratili su se nadležnim institucijama i očekuju njihovu brzu i efikasnu reakciju.

Iz SSSS podsećaju na situaciju iz 2018. godine, kada je KUD i zvanično iseljen iz prostorija na Savskom vencu. I tada su stajali iza toga da su informacije u medijima - laž. A članove KUD iselio je izvršitelj po nalogu suda.

- Veće Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije je još 1992. godine dalo KUD "Branko Cvetković" poslovni prostor na korišćenje bez ikakve naknade, čime se odreklo značajnih finansijskih sredstava. Od tada počinju i problemi, jer KUD nije poštovao ni svoju jedinu obavezu da redovno održava prostorije i plaća komunalne troškove, pa su oni, znatno uvećani kamatama, padali na teret sindikata. Zbog toga smo bili prinuđeni da se obratimo sudskim organima radi prinudne naplate dugovanih iznosa na ime režijskih troškova - podsećaju u SSSS.

SSSB, kako navode, svoju imovinu zaštitio je u sudskom sporu. Tako je presuda Privrednog suda postala pravosnažna dve godine kasnije. Donet je Zaključak, na osnovu kojeg ovaj poslovni prostor KUD "Jedinstvo" treba da napusti, a krajem aprila 2013. godine to je konačno i završeno. Takođe, SSSB tužio je KUD i zbog neplaćanja troškova tekućeg održavanja. Spor su dobili, a kako dug nije isplaćen, Privredni sud doneo je zaključak kojim je određen popis, procena i prodaja pokretne imovine "Jedinstva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024