DIVLJE NASELJE KOD OKRETNICE: Sklepane trošne barake u Braće Jerković, tik uz stajalište autobusa 26

Š. Marović

30. 03. 2021. u 10:55

NA zelenoj površini u naselju Braće Jerković, kod okretnice autobusa 26 nalazi se nehigijensko naselje, koje ruži i zagađuje ovaj deo Voždovca.

ДИВЉЕ НАСЕЉЕ КОД ОКРЕТНИЦЕ: Склепане трошне бараке у Браће Јерковић, тик уз стајалиште аутобуса 26

Foto P. Milošević

Kako za naš list kažu žitelji iz okoline, dim koji kulja iz ložišta u neformalnim barakama smeta onima koji ovde čekaju autobus, a i stanarima okolnih zgrada.

Zelenu površinu uredili su nedavno radnici Javnog komunalnog preduzeća "Zelenilo Beograd", ali divlje naselje se širi. Kuće su napravljene uglavnom od dasaka, a pored njih se mogu videti veće količine otpada i smeća.

- Inspekcija opštine Voždovac u prethodnom periodu vodila je nadzor na pomenutoj lokaciji i donela rešenja o uklanjanju daščara i šupa - ističu za "Novosti" iz ove lokalne samouprave.

- Postupak je trenutno na izvršenju.

Ostaje nejasno kada će divlje naselje biti uklonjeno, a stanari iseljeni na drugu lokaciju.

UREĐENA POVRŠINA

OVA zelena površina godinama je slabo održavana, pa je bila zarasla u šiblje i rastinje. Ipak, pre nekoliko meseci, radnici "Zelenila" kompletno su je očistili i uredili.

Potkresano je drveće, pokupljeno smeće koje se tu dugo nagomilavalo, a pokošena je i trava.

Stanovnici ovog dela prestonice, ali i oni koji svakodnevno čekaju autobus na prometnoj okretnici, za "Novosti" kažu da je nekada nepodnošljivo stajati zbog dima koji kulja iz baraka.

- Posebno je to vidljivo u zimskim mesecima, kada je hladnije vreme - ističu oni.

- Još su improvizovani dimnjaci okrenuti baš ka stajalištu, što dodatno pogoršava situaciju, naročito kada duva jači vetar. Oni se na ovoj lokaciji nalaze već duže vreme ali kao da nikome nije u interesu da se ovaj prostor uredi. Javna površina koja je sređena trebalo bi da služi građanima naselja, posebno u letnjim mesecima, a sada je potpuno neupotrebljiva. Takođe, smrad od dima je nesnosan, a stanarima okolnih zgrada onemogućava otvaranje prozora ili sušenje veša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)