BROJ SAHRANA VEĆI ZA SKORO 50 ODSTO: Za tri nedelje marta više preminulih nego u istom periodu 2020. godine

G. NOVAKOVIĆ

25. 03. 2021. u 09:55

BROJ sahrana u glavnom gradu uvećan je za skoro 50 odsto, u odnosu na prve tri sedmice marta prošle godine.

БРОЈ САХРАНА ВЕЋИ ЗА СКОРО 50 ОДСТО: За три недеље марта више преминулих него у истом периоду 2020. године

Foto N. Skenderija

Ovaj podatak stiže iz JKP "Pogrebne usluge", koje uprkos tmurnoj statistici napominju da zasada uspevaju da obezbede dovoljan broj grobnih mesta. U prilog tome govori i nedavno usvojena dopuna Odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju, prema kojoj će u nadležnost gradskog preduzeća preći još četiri nova počivališta.

Da je trenutna epidemiološka situacija ozbiljna u prestonici, svedoči zabrinjavajuće veći broj upokojenih sugrađana. Kako su nam rekli u JKP "Pogrebne usluge", u regularnim uslovima ovo preduzeće u redovnim okolnostima uspeva godišnje da obezbedi 4.000 do 5.000 novih grobnih mesta. I u okolnostima povećane smrtnosti, to im zasada nije problem.

- U narednom periodu gradiće se četiri nova groblja, koja će biti pod našim okriljem - kažu u "Pogrebnom".

- Reč je o Bežaniji 2, Lešću 2, grobljima u Batajnici i Kaluđerici.

Zakup parcela i kolumbarijuma

NAKNADA za zakup i održavanje groba prema važećem cenovniku iznosi 1.466 dinara godišnje, za kasetu kolumbarijuma se kreće između 510 i 1.024 dinara godišnje u zavisnosti od broja urni koje se mogu smestiti u kasetu, dok za kasetu rozarijuma pomenuta naknada iznosi između 2.065 do 3.243 dinara. Kod grobnica se zakup i naknada za uređenje i održavanje površine plaćaju odvojeno, a cena takođe zavisi od kapaciteta grobnice.

Situacija u kojoj smo poslednjih godinu dana, navela je sugrađane, mahom starije dobi, da obezbede mesto za svoj večni počinak. Tako je, kako kažu nadležni, neznatno povećan i broj onih koji su zakupili grobnice i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka.

- Grob se ne može zakupiti za života, već se dodeljuje nakon smrti prema prebivalištu preminulog na jednom od otvorenih beogradskih groblja u nadležnosti našeg preduzeća, na Novoj Bežaniji, Lešću, Orlovači i groblju Zbeg. Sa druge strane, to nije slučaj sa grobnicama i njihova cena zavisi od kapaciteta i kamena koji se koristi. Kreće se od 250.000 dinara pa naviše - kažu u preduzeću.

Na prestoničkim grobljima u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge", još ima dovoljno mesta u rozarijumima i kolumbarijumia, gde se smešta pepeo pokojnika. Navedene kasete se mogu naći na gotovo svim grobljima pod okriljem ovog preduzeća. Kremirani posmrtni ostaci se takođe mogu rasuti u Vrtu sećanja na Novom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)