KABINE STARE, MAJSTORA NEMA: Poražavajuća poruka okruglog stola o stanju lifova u Beogradu

G. NOVAKOVIĆ

21. 03. 2021. u 08:18

PRIVREDNA komora Beograda, u okviru Saveta za liftove, organizovala je nedavno okrugli sto na temu "Liftovi Beograda - Informaciona platforma - izazovi i mogućnosti".

КАБИНЕ СТАРЕ, МАЈСТОРА НЕМА: Поражавајућа порука округлог стола о стању лифова у Београду

Foto Ž. Knežević

Predstavljena je analiza stanja i bezbednosti, kao i mogućnosti razvoja jedinstvene informacione platforme, čiji je cilj objedinjavanje svih relevantnih podataka o liftovima ugrađenim na teritoriji glavnog grada.

Jedan od zaključaka jeste da do sada nije izgrađen efikasni sistem investicionog održavanja stambenih zgrada, što je uzrokovalo veoma loše stanje prestoničkih liftova.

- Poznato je da je trenutno u Beogradu u funkciji veliki broj liftova čiji je eksploatacioni vek davno prošao i koji zahtevaju potpunu ili delimičnu zamenu, kako ne bi ugrožavali bezbednost korisnika - rekli su nam iz Privredne komore Beograda.

OBUKE U SREDNjIM STRUČNIM ŠKOLAMA

- SREDNjE stručne škole će moći da se uključe u realizaciju obuke samo ukoliko se registruju kao javno priznati organizatori aktivnosti za njeno obavljanje - kažu iz Privredne komore Beograda.

- Zasada nema evidentiranog interesovanja srednjih stručnih škola, a ono se može očekivati tek po usvajanju standarda kvalifikacije.

Kao jedan od prvih koraka na rešavanju ovog akutnog problema je da se korišćenjem savremenih digitalnih tehnologija razvije informaciona platforma, koja objedinjava i centralizuje ključne i ažurne informacije o starosti liftova, tehničkim karakteristikama i stanju u kojem se nalaze. Tu bi se našli i podaci o uvozu, proizvodnji, obuhvatu servisiranja, održavanja, kontroli kao i broju aktivnih firmi u oblasti instaliranja, servisiranja i održavanja liftova. Svi učesnici okruglog stola su jednoglasno podržali dalje aktivnosti Saveta kako bi se pronašli partneri za realizaciju ovih aktivnosti.

Foto N. Fifić

- S obzirom na to da na tržištu rada u Republici Srbiji nema montera liftova, i da istovremeno u obrazovnom sistemu ne postoji školovanje za zanimanje monter liftova, na inicijativu Saveta za liftove, a u organizaciji Privredne komore Beograda, tokom 2020. godine su realizovane brojne aktivnosti sa ciljem pripreme Inicijative za razvoj standarda kvalifikacije "monter liftova". Ona je upućena Agenciji za kvalifikacije i u narednom periodu će proći sve faze u razvoju i usvajanju, te se očekuje da proces ne traje duže od dva meseca - zaključuju iz Komore.

Inače zanimanje monter liftova spada u rizična, pa se neformalno obrazovanje pokazalo kao najbolje za sticanje pomenute kvalifikacije. Time bi se otvorile mogućnosti za obezbeđivanje kadrova u kraćem vremenskom roku, jer ovaj vid obrazovanja omogućava prekvalifikaciju i za one kandidate koji su završili odgovarajuću srednju stručnu školu, poput mašinske ili elektrotehničke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna