POPUST ZA PRIKLJUČAK NA GREJANJE: Gradonačelnik Zoran Radojičić o mogućnostima za poboljšanje vazduha

G. NOVAKOVIĆ

20. 03. 2021. u 08:51

JKP "Beogradske elektrane" dale su veliki doprinos zaštiti zdravlja, životne sredine i posvetile se projektima koji glavni grad pozicioniraju na mapi "zelenih".

ПОПУСТ ЗА ПРИКЉУЧАК НА ГРЕЈАЊЕ: Градоначелник Зоран Радојичић о могућностима за побољшање ваздуха

Zoran Radojičić

S obzirom na to, iz gradske kase izdvojeno je 100 miliona dinara za program gašenja kotlarnica i priključak na daljinsko grejanje za javne objekte. Prema rečima gradonačelnika prof. dr Zorana Radojičića, usvojena je i odluka za popust za priključenje postojećih objekata na sistem daljinskog grejanja.

Preduzeće zaduženo za tople stanove u prestoničkim višespratnicama gasi kotlarnice na mazut i ubrzava toplifikaciju Beograda. Osim toga, za grejanje koristi najviše prirodni zemni gas, 96 procenata, koje je prihvatljivo gorivo u odnosu na kvalitet vazduha.

- Sagorevanjem prirodnog gasa ne oslobađa se sumpor-dioksid - kaže Radojičić. - Ostala četiri odsto čini energija dobijena iz obnovljivih izvora sa tendencijom da taj udeo raste, dok će mazut, lož-ulje i ugalj biti izbačeni iz energetskog miksa grada.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine ugasiće tri kotlarnice na mazut u osnovnim školama za šta je opredeljeno 14 miliona dinara. Na incijativu JKP "Beogradske elektrane", usvojena je odluka za odobravanje popusta za priključenje postojećih objekata na distributivni sistem, i objekata koji se priključuju gašenjem kotlarnica. Prema rečima gradonačelnika, analizirana je mogućnost dodatnog popusta za pomenute objekte uz obavezu vlasnika da energetski saniraju objekat.

- Na incijativu Sekretarijata za zaštitu životne sredine, JKP "Beogradske elektrane" su uzele učešće u razmatranju modaliteta kojim bi bilo omogućeno davanje dodatnog popusta za priključenje na daljinski sistem grejanja individualnih objekata vlasnika koji imaju pravo na subvencije - kaže Radojičić.

U objektima koji se toplotnom energijom snabdevaju korišćenjem goriva fosilnog porekla posebno u centralnim gradskim zonama, nastaju produkti sagorevanja koji zagađuju vazduh. U cilju smanjenja zagađenja u tim sredinama, nameće se kao rešenje priključenje na daljinski sistem grejanja, toplovodno daljinsko grejanje ili distributivni gasni sistem.

Prema Radojičićevim rečima, grejanje na gas nije dovoljno. Kako bi se unapredio kvalitet vazduha u Beogradu, neophodno i da se intenzivno radi na izmeštanju saobraćaja iz grada, da se unapredi javni gradski saobraćaj, i da se nastavi sa daljim ozelenjavanjem prestonice.

NOVI KOTLOVI

U POJEDINIM gradskim područjima, JKP "Beogradske elektrane" uvode obnovljive izvore toplotne energije, kao što je spalionica "Vinča", TO "Sremčica" i TO "Barajevo". Tu se planira zamena kotlova na ugalj novim kotlovima na drvnu biomasu - sečku.

UVODNA REČ

GRADONAČELNIK Zoran Radojičić je održao uvodnu reč na konferenciji posvećenoj predstavljanju najinovativnijih ideja za smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha. Sastanak je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku UNICEF i Svetske zdravstvene organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024