GAŠENJEM KOTLARNICA DO ČISTIJEG VAZDUHA: Emisija ugljen-dioksida smanjena za oko 500.000 tona godišnje

G. NOVAKOVIĆ

19. 03. 2021. u 06:47

INDIVIDUALNA ložišta, toplane, termoelektrane, ali i veliki intenzivan saobraćaj na ulicama neki su od glavnih izvora zagađujućih materija koje Beograđani udišu.

ГАШЕЊЕМ КОТЛАРНИЦА ДО ЧИСТИЈЕГ ВАЗДУХА: Емисија угљен-диоксида смањена за око 500.000 тона годишње

Toplana na Novom Beogradu / Foto D. Milovanović

Zasada, kako kažu u Sekretarijatu za energetiku, JKP "Beogradske elektrane" daju najveći doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha.

Prema navodima nadležnih iz sektora za energetiku, modernizacija sistema daljinskog grejanja, toplifikacija Beograda, ali i gašenje kotlarnica, daju rezultate.

- Zahvaljujući obimnim ulaganjima u sistem daljinskog grejanja, udeo potrošnje prirodnog gasa je u proteklih desetak godina povećan sa 81 odsto na 96 procenata - navode u Sekretarijatu za energetiku.

Do prošle godine, ugašeno je oko 1.300 kotlarnica, koje su koristile ugalj ili mazut. Ova goriva sagorevanjem emituju značajne količine štetnih materija. Uporedo sa ovim procesom, sistematski su građeni toplotni izvori, koje koriste prirodni gas, ekološki prihvatljiv energent. Kako kažu u Sekretarijatu, da bi kotlarnice bile ugašene, "Beogradske elektrane" su ubrzano gradile toplovodnu mrežu ispod ulica grada, koja je trenutno duga oko 1.600 kilometara u oba pravca.

- Od 1.300 ugašenih kotlarnica, "Beogradskim elektranama" je pripadalo 194, koje su imale ukupno oko 300 megavata instalisanog kapaciteta, dok je ostatak od oko 1.000 pripadao institucijama, privrednim društvima, odnosno preduzećima, stambenim zajednicama i slično - ističu u Sekretarijatu za energetiku. - Procenjuje se da su sve do sada ugašene kotlarnice u Beogradu imale čak oko 600 megavata instalisanog kapaciteta, što predstavlja više od trećine ukupno instalisane snage najveće srpske termoelektrane TENT.

Dosadašnje gašenje kotlarnica, prema procenama, za efekat je imalo smanjenje emisije ugljen-dioksida za oko 500.000 tona godišnje. Ovaj proces biće nastavljen i u naredne dve do tri godine. U tom roku biće ugašeno još sedam kotlarnica na području Senjaka i to "Senjak 1", "Senjak 2", "Senjak 3" i "Šeher", "Ljutice Bogdana 2" i Dom zdravlja "Braće Jerković". Nakon ovog perioda u sistemu daljinskog grejanja ostalo bi 14 toplana i 15 kotlarnica.

- Preostale kotlarnice moraju da ostanu u sistemu daljinskog grejanja zbog specifičnosti poput snabdevanja toplotnom energijom bolnica ili škola. Neke su udaljene od toplovodne infrastrukture. One će biti rekonstruisane i modernizovane tako da koriste ekološki prihvatljivije energente, čime će biti značajno smanjeni štetni produkti sagorevanja iz njih - kažu u Sekretarijatu.

JAVNI UVID DO 25. MARTA

SEKRETARIJAT za zaštitu životne sredine obaveštava građane da je ponovljeni javni uvid u Nacrt plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd dostupan na sajtu Grada do 25. marta. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, kao izrađivač dokumenta, i Komisija za prijem usluga i praćenje izvršenja ovog sekretarijata razmotrila je dostavljene primedbe, predloge, mišljenja i komentare i izradila izveštaj o izvršenom javnom uvidu u Nacrt plana kvaliteta vazduha, koji je ponovo dostupan javnosti. (J. D.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna