OBNOVA KASNORIMSKE GROBNICE: Dogovor Olivere Vučković i Dragana Pantelića o kulturnim dobrima u Grockoj

J. D.

18. 03. 2021. u 07:52

NA teritoriji opštine Grocka uskoro će se početi sa obnovom vrednih kulturnih dobara, i to kasnorimske grobnice u Brestoviku i Vlajkovićeve kuće u Grockoj.

ОБНОВА КАСНОРИМСКЕ ГРОБНИЦЕ: Договор Оливере Вучковић и Драгана Пантелића о културним добрима у Гроцкој

Foto Arhiva

Grobnica je kulturno dobro iz doba antike, jedinstveno na našim prostorima, i od velikog je značaja za našu zemlju. Dok je Vlajkovićeva kuća kulturno dobro iz oblasti narodnog graditeljstva.

Prema rečima direktorke gradskog Zavoda za zaštitu spomenika Olivere Vučković, koja se juče sastala sa predsednikom opštine Draganom Pantelićem, proteklih godina je Grocka prepoznata kao vredna kulturna i turistička destinacija.

- Realizacijom planiranog bi se učinio važan korak ka očuvanju i kulturno-turističkoj promociji vredne kulturne baštine, značajne ne samo za lokalnu sredinu već i šire - rekla je Olivera Vučković.

Plan je da tokom sanacije kasnorimske grobnice bude urađena i konzervacija fresko-slikarstva, ali i sređen sam prilaz objektu. Projekte i planove sanacije su u prethodnom periodu uradile stručne službe Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Arheološkog instituta, gde je u ime opštine Grocka, Centar za kulturu Grocka koordinirao komunikaciju i pružao podršku stručnim timovima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna