BILBORD SMETA, ALI ZARAĐUJE: Dok pojedinim stanarima zgrada reklame remete san, drugi prihoduju

M. STANOJKOVIĆ

13. 03. 2021. u 17:43

ZBOG svetlećih reklama koje blešte po noći, mnogobrojni stanari prestoničkih zgrada pisali su prijave inspekciji.

БИЛБОРД СМЕТА, АЛИ ЗАРАЂУЈЕ: Док појединим станарима зграда рекламе ремете сан, други приходују

Foto Z. Jovanović

Međutim, ima onih koji na svetlo zažmure, jer od bilborda godišnje zarade i do 2.000 evra, pa samo od tog novca zgrada može mesečno da pokrije troškove. Uglavnom je reč o višespratnicama koje su smeštene u blizini prometnih saobraćajnica, pa su dobra "podloga" za reklamu.

Jačina svetla zbog koje su imali nesanicu bila dovoljna da stanari zgrade u Omladinskih brigada nedavno prijave "svetlosno zagađenje". Na njihove prijave, oglašivači su reagovali i smanjili svetlo.

- Sličnu situaciju imali smo i u blokovima i u Belvilu, gde su stanari prijavljivali da reklame svetle prejako - navode u Udruženju profesionalnih upravnika Beograda.

- Svaki bilbord i reklama mora da ima projekat, kako bi bio bezbedan za postavljanje, ali intenzitet svetla ume da bude problematičan. To nije regulisano, pa se ne zna koliko jako svetlo da može bude.

PLAĆAJU POREZ NA DOBIT

I STAMBENE zajednice plaćaju porez na dobit. Tako da "bogate" zgrade moraju da kalkulišu, pa da istroše budžet do kraja godine i preraspodele za radove, kako na kraju godine ne bi došli u situaciju da 15 odsto zarade proslede državi.

Ipak, ovakvih prijava ima sporadično, dok je mnogo više onih koji su se okoristili od pogodne lokacije za reklame, pa od oglašavanja na svojim fasadama dobro prihoduju.

- Ipak, veliki broj zgrada ubire u kasu dobru svotu novca od reklama. Neka manja košta oko 20 i 30 evra mesečno, dok za neke veće ta suma ide i do 200 do 300 evra mesečno - objašnjava za "Novosti" - profesionalni upravnik Ljubiša Banovački.

Dobru računicu napravili su stanari zgrade na uglu ulica Takovske i Jaše Prodanovića, koji mesečno od bilborda prihoduju 300 evra.

- Za tekuće održavanje ne moramo da izdvajamo mesečno novac, jer se ti troškovi pokriju novcem od reklama - navode stanari.

- Imali smo budžet i za dnevne, ali i za neke krupnije radove.

Iako većina prestoničkih višespratnica godinama kuburi sa novcem za radove, oni koji su imali sreće da budu u blizini mostova i prometnih saobraćajnica, buku i frekventnost naplate, pa za radove ima novca napretek.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri