GUŽVE ISPRED BEOGRADSKIH KOVID AMBULANTI: Na Voždovcu 420 pregleda u danu (FOTO)

Tanjug

03. 03. 2021. u 15:41

PONOVO su gužve ispred kovid ambulanti u Beogradu u kojima je za poslednja 24 sata obavljeno 4.200 pregleda, od toga 2.600 prvih pregleda.

ГУЖВЕ ИСПРЕД БЕОГРАДСКИХ КОВИД АМБУЛАНТИ: На Вождовцу 420 прегледа у дану (ФОТО)

Foto: I.M.

Na pregled se čeka i po nekoliko sati, iako su domovi zdravlja maksimalno pojačali zdravstvene ekipe koje rade sa pacijentima.

Međutim, priliv pacijenata sa simptomima na kovid 19 je toliki da je nemoguće sve zbrinuti za kratko vreme.

U dve kovid ambulante koje dežuraju noću u Ulici Čarlija Čaplina 18 na Paliluli, a druga u Ulici cara Dušana 176 u Zemunu pregledano je 210 pacijenata.

Gordanu Radovanović smo zatekli danas ispred kovid ambulante na Voždovcu, a na pregled je čekala oko četiri sata.

- Kod lekara sam brzo završila. Jutros sam vadila krv i sve je u granicama normale - priča Gordana za Tanjug.

U kovid ambulantu se javila zbog povišene temperature. Imala je u novembru prošle godine koronu, pa je uplašena da se slučajno bolest "nije vratila".

Dr Ana Jeremić koja radi u kovid ambulanti u Ulici vojvode Stepe na Voždovcu kaže da se poslednjih nekoliko dana povećao broj prvih, ali i kontrolnih pregleda.

- Tokom jučerašnjeg dana u dve kovid ambulante na Voždovcu (Šumice i Vojvode Stepe) pregledano je ukupno 420 ljudi, od toga je 180 prvih predgleda, a ostali su pacijenti koji se leče i dolaze na kontrolu - kaže Jeremić za Tanjug.

Dodaje da se ne upućuju svi pacijenti koji dođu na pregled na testiranje, da je od onih koji su se juče javili na pregled kod 25 pacijenata urađeno PCR testiranje, a kod oko 160 brzi antigenski test. Od svih testiranih 85 pacijenata je pozitivno.

- Uvek kažemo pacijentima da negativan test ne znači da virus nije prisutan. Nekada se požuri sa testiranjem, pacijenti dođu ranije, vrše pritisak na lekara da se odmah uradi test, a treba sačekati. Često se dešava da prvi test bude negativan, a kada ponovimo rezultate kroz par dana pokaže se prava klinička slika i pozitivnost na koronu - pojasnila je ona.

Kovid ambulanta u Ulici vojvode Stepe radi od 9 do 17 sati, ali lekari ostaju i duže da bi pregledali sve pacijente. Tu rade tri lekara, dok je u ambulanti u Šumicama šest lekara u smeni zbog velikog pritiska pacijenata, i od sutra najavljuju da će dodatno pojačati ekipe.

- Čeka se, zaista se čeka, jer je veliki broj ljudi koji dolaze. Mi često i ne napravimo pauzu kada počnemo da radimo, a ne izlazimo iz skafandera dok ne završimo sve pacijente. Pacijenti u ovom objektu obavljaju preglede, a dodatne rentgenske snimke pluća i analize rade u drugom objektu gde nam je novi digitalni aparat - navodi Jeremić.

Ističe da i to doprinosi da se stvara guužva, ali da se dom zdravlja maksimalno organizovao i da su svi kapaciteti stavljeni na raspolaganje sugrađanima.

- Pacijenti imaju naše službene brojeve telefona i sa njima se čujemo i van radnog vremena. Trudimo se da izađemo u susret svima i da svi budu pregledani i testirani - kaže ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)