NE DAMO NI METAR ZA BETONSKO IGRALIŠTE: Žitelji naselja Petlovo brdo žele da se sačuva izgled parka Borići

G. NOVAKOVIĆ

01. 03. 2021. u 07:52

PARK Borići na Petlovom brdu ponovo razbuktava strasti. Iako je Udruženje građana "Bitka za Košutnjak", uspelo da zaustavi nastavak betoniranja zelene površine i postignut dogovor sa izvođačem radova, Opština Rakovica stopirala je sporazum.

НЕ ДАМО НИ МЕТАР ЗА БЕТОНСКО ИГРАЛИШТЕ: Житељи насеља Петлово брдо желе да се сачува изглед парка Борићи

Deo parka koji je izbetoniran

Odlučeno je da će betonsko igralište ostati, pa će, po svemu sudeći, poljana koju su generacije dece koristile za igru, biti iskorišćena. Prema rečima žitelja - pogrešno.

Sugrađani su ovim povodom u nedelju održali sastanak. Odlučni su u nameri da preuzmu odlučivanje i brigu o njihovom parku, i sa tom inicijativom, za koju imaju dosad skoro 1.700 potpisa, ponovo će pokušati da jedinu zelenu površinu u Borićima vrate u prvobitno stanje. Kako su "Novostima" ispričali iz udruženja, radovi na izgradnji betonskog igrališta na uglu Ibarske magistrale i Kružnog puta, obavljaju se u sklopu posla na obilaznici Petlovo brdo. Krajem decembra prošle godine zaustavljeni su radovi, mesec dana kasnije održali su i sastanak sa investitorom, izvođačem radova i nadzornim organom.

- Dogodio se presedan - kaže Dejan J. - Prepoznat je interes građana i dogovoreno je da će sav beton i behaton ploče biti uklonjeni iz našeg parka i sve će biti vraćeno u prvobitno stanje. Biće vraćena konfiguracija zemljišta, humusni sloj, održavaće se cela površina i deca će ponovo moći da se igraju na travi i u prirodi. Pored toga je dogovoreno da mi biramo gde će biti nova lokacija za dečje sprave za igranje, ali i njihov broj i oblik.

Park Borići

I umesto da ovo bude pozitivan primer da investitor vraća plac u prvobitno stanje, iz Opštine su "zakuvali" stvari. Kako kaže naš sagovornik, iznenada je podneta inicijativa da se nastavi sa betoniranjem Borića, uz izgovor da će beton biti ofarban u zeleno i da će ga gumirati, kako bi igranje bilo bezbedno.

- Mi imamo 1.700 potpisa, iznad kojih smo jasno rekli da Borići moraju ostati netaknuti. Ne damo im ni metar! - odlučno kaže Dejan J. u ime svih potpisnika.

Prema navodima iz Opštine Rakovica, na Petlovom brdu postoji malo lokacija za igru dece, nema prostora da se one izgrade, a veliki je broj zahteva. Zbog toga su nadležni podržali izgradnju novog dečjeg igrališta.

- Investitor je Javno preduzeće "Putevi Srbije" - potvrđuju iz Rakovice. - Radovi se izvode po najvišim standardima koji se primenjuju prilikom izgradnje dečjih igrališta. Trenutni posao na podlozi podrazumeva betoniranje jednog dela površine gde će biti postavljen novi dečji mobilijar, dok će preko cele površine biti postavljena gumirana podloga za bezbednu igru mališana.

Takođe nadležni kažu da će biti posađena nova trava, uz napomenu da tokom izgradnje nijedno stablo nije posečeno niti oštećeno.

ČUVALI STABLA

ZBOG izgradnje petlje "Petlovo brdo", u okviru radova na delu obilaznice oko Beograda, Park Borići već je ostao bez 160 stabala. I dok su motorne testere budile komšiluk u maju 2018. godine, građani su pokušavali da odbrane drveće. Jedna žena je tada privedena, druga se popela na drvo i odbijala da siđe. Više od 40 policajaca tada je nadgledalo seču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!