"DIVLJE" DEPONIJE ZAGAĐUJU SURČIN: Život žitelja najmlađe opštine zagorčavaju nesavesni pojedinci

Š. Marović

27. 02. 2021. u 07:07

SURČIN, najmlađa beogradska opština, godinama vodi veliku borbu reši gorući problem sa divljim deponijama.

ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ ЗАГАЂУЈУ СУРЧИН: Живот житеља најмлађе општине загорчавају несавесни појединци

Foto Z. Jovanović

Trenutno, na njenoj teritoriji nalazi skoro 20 nelegalnih smetlišta. Poslednji primer bačenih 15 tona pilećeg otpada na prazne parcele još jednom je potvrdio da nešto hitno mora da se promeni i reši ovaj veliki problem.

Ekipe "Veterine" kompletno su uklonile životinjski otpad koji je iz, zasad nepoznate firme, protekle nedelje dovožen u Donje polje i Vinogradsku ulicu. Žitelji ovog dela Surčina uspeli su da zapišu tablice vozila "fijat dukato" kojim je upravljao dvadesetpetogodišnji Dž. S. iz Beograda. Napisano mu je šest prekršajnih prijava, ukupne vrednosti 60.000 dinara.

RUGLO Problem predstavljaju i bačeni auto-delovi, Foto Z. Jovanović

- Ukoliko se kazna ne plati, a u ovom slučaju to je gotovo izvesno, sledi prekršajna prijava, a predmet u fiokama može stajati - kaže predsednik Opštine Stevan Šuša.

- Sve je očišćeno, mada uvek postoji mogućnost da se otkrije još neka lokacija na kojoj je bačeno pileće meso. Takođe, u blizini je i kanal Galovica, pa postoji opravdana sumnja da je deo otpada završio u njoj. Kazne za slične izgrednike moraju biti mnogo više, što se sa mnom složio i gradonačelnik Zoran Radojičić. Dok se opasno ne "udari" po džepu, ovakve stvari ostaće svakodnevica.

ODNOŠENjE OTPADA

GRAĐANI koji imaju kabasti otpad mogu da se jave JP Surčin i prijave za besplatno odnošenje, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30, na brojeve telefona 011-8467-006, 011-8467-021, 011-8467-022. Kazne za bacanje otpada mimo propisanog mesta su od 10.000 dinara za fizička, do 100.000 za pravna lica. Gradska opština Surčin i Ministarstvo za zaštitu životne sredine u narednom periodu razviće strategiju kako da se stane na put građanski neodgovornom ponašanju.

Najveći problem sa kojim se susreću stanovnici opštine Surčin upravo su divlje deponije, o čemu su "Novosti" pisale, jer ih na celoj teritoriji ima više od 15, uključujući i najveću upravo u Vinogradskoj ulici.

- Deponija je dugačka oko kilometar i po i tu procenjujemo da ima oko 3.000 kubika smeća, većinom građevinskog materijala - ističe Šuša.

- Po zapremini najveća je na našoj teritoriji, a proteže se i na Novom Beogradu, na zemljištu PKB. Šut koji se tu nalazi dovožen je sa mnogobrojnih gradilišta, a novca za njeno saniranje trenutno nema.

U Jakovu postoji smetlište dugačko kilometar, koje i pored redovnog čišćenja nesavesni građani ponovo uzurpiraju raznim otpadom. Problem je što se đubre odlaže na privatnim parcelama, pa tako Sekretarijat za komunalne poslove neće da ga očisti.

- Deponija u Dobanovcima prešla je u nadležnost grada zato što je u planu da se na tom mestu napravi reciklaža smeća - priča prvi čovek Surčina. - Takođe su "aktivne" i deponije kod štala, u Donjem polju i ona u Petrovčiću, koja je čišćena nekoliko puta. U naselju Boljevci postoji privatna deponija, koja se koliko-toliko održava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)