VRTIĆ JE RADIO BEZ MEDICINSKE SESTRE: Inspekcijska kontrola privatnika, katanac i na "Moj mali svet 1"

B. Borisavljević

18. 02. 2021. u 06:47

GRADSKA prosvetna inspekcija stavila je privremeno "katanac" na još jedan privatni vrtić - "Moj mali svet 1" na Vračaru.

ВРТИЋ ЈЕ РАДИО БЕЗ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ: Инспекцијска контрола приватника, катанац и на Мој мали свет 1

Foto Tanjug

Tokom vanrednog inspekcijskog nadzora nađeno je da obdanište nema medicinsku sestru - saradnika, niti dokaze o ispunjenju protivpožarnih propisa.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, vanredna kontrola ispunjenosti uslova za rad obavljena je nakon prijave. On je istakao da je dobro što su ljudi počeli u većoj meri da prijavljuju svaku sumnju u regularnost poslovanja privatnih vrtića, jer je to jedini način da inspekcija reaguje mimo redovnih godišnjih kontrola.

- Najveća zamerka inspekcije u vrtiću "Moj mali svet 1" je nepostojanje medicinske sestre-saradnika, na šta stalno upozoravamo jer tako nešto ne sme da se događa - naglašava Gak.

- Osim toga, vrtić nema dokaz da je ustanova ispunila sve protivpožarne uslove u skladu sa propisima, što su prekršaji koji kao posledicu moraju da imaju zatvaranje sve dok se nepravilnosti ne otklone. Vlasnici i direktori privatnih predškolskih ustanova, koji su u sistemu subvencija grada, moraju da shvate ozbiljnost sektora i odgovornost koju imaju kada im roditelji povere decu.

ZA MESEC DANA TRI ZATVARANjA

Za manje od mesec dana zatvorena su tri privatna vrtića. Posle skandaloznih snimaka nepremerenog postupanja vaspitačice prema detetu, krajem januara, privremno je zatvoren vrtić "Zamak". Inspekcija je utvrdila da je bilo duplo manje vaspitačica od propisanog, da zaposleni nemaju položen stručni ispit. Početkom februara, privremeno je zabranjen rad i obdaništu "Šumice", jer nema verifkikaciju da je novi prostor u koji su se preselili adekvatan, odnosno bezbedan za decu i da ispunjava sve neophodne kriterijume. Ministarstvo prosvete odlučuje da li će ovim ustanovama trajno oduzeti dozvolu za rad ili ukinuti privremena rešenja ako su otklonjene nepravilnosti.

Gak ističe da, kada je bezbednost dece u pitanju, kao što je slučaj u ovom vrtiću, propusti se neće tolerisati.

Foto Gugl mapa

- Jednostavno, nema mesta zaobilaženju propisa i zatvorićemo svaki vrtić u kojem se tako nešto ustanovi - poručio je Gak.

- Nažalost, očigledno je da samo strogim sankcijama možemo da uredimo sektor privatnih predškolskih ustanova, jer ranija upozorenja nisu bila dovoljna - kaže Gak.

- Briga o deci i sprovođenje predškolskog programa su velika odgovornost i mora se stati na put svima koji nisu spremni da je preuzmu i da se ovim poslom bave poštujući sve zakone i propise, a pre svega uz apsolutnu bezbednost dece.

Grad Beograd subvencioniše boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama od 2015. godine. Na listi za subvencije je 420 privatnih vrtića, u koje je upisano oko 22.000 dece. Od početka ovog programa roditeljima je isplaćeno oko 14 milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista