DIVLJA GRADNJA USPELA SE I DO AVALSKOG TORNJA: Niču stanovi na najlepšim obroncima prestoničke planine

M. STANOJKOVIĆ

29. 01. 2021. u 09:22

ДИВЉА ГРАДЊА УСПЕЛА СЕ И ДО АВАЛСКОГ ТОРЊА: Ничу станови на најлепшим обронцима престоничке планине

Foto Z. Jovanović

DIVLJA gradnja u prokrčenoj šumi na proplancima Avale u nesposrednoj blizini Čarapićevog bresta napredovala je otkad je gradska inspekcija prvi put pokušala da je zaustavi prošle godine.

Uprkos tvrdnjama nadležnih gradskih službi da zaposednuta parcela nije zaštićeno dobro, pet građevina ipak je niklo u predelu izuzetnih odlika. Slučaj je trenutno na stolu u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu, gde je zbog nepotpune dokumentacije nedavno dopunjena krivična prijava, a čeka se ispitivanje investitora i drugih strana u ovom prestupu. Iako su se neimari trenutno pritajili, od posla ne odustaju, jer su građevinske mašine i dalje na gradilištu.

Kako su za "Novosti" potvrdili u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, parcela 2265/2 KO Beli Potok, na kojoj se gradi, nalazi se pod zaštitom, iako su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove uveravali da Rešenje o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Avala ne obuhvata parcelu na kojoj se izvode radovi.

- Parcela ulazi u granice PIO "Avala" i nalazi se u režimu zaštite trećeg stepena, kao granična parcela - tvrde u Zavodu za zaštitu prirode.

RAMPA Inspekcija je zatvorila gradilište,Foto Z. Jovanović

Uvidom u katastar jasno je da granična parcela pripada višem, odnosno drugom stepenu zaštite.

Čak i da je investitor išao legalnim tokom i zatražio građevinsku dozvolu, kao što nije, "zeleno svetlo" za gradnju morao bi da dodeli Zavod. Tek kada nadležne službe njima dostave zahtev za pribavljanje saglasnosti, oni bi mogli da utvrde da li bi na toj parceli ova vrsta radova smela da se izvodi.

Kako su za "Novosti" rekli u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu, od Grada su zahtevali dopunu dokumentacije, a trenutno je podnet zahteva za prikupljanje obaveštenja kako bi se dalje nastavio ovaj slučaj:

- S obzirom na to da je bila podneta nepotpuna krivična prijava, tražili smo dopunu. Podneli smo zahtev za prikupljanje obaveštenja, odnosno u narednom periodu treba da se ispitaju investitor, vlasnici parcele i druge strane u slučaju.

Foto Z. Jovanović

Do sada je poznato da su nadležne inspekcije zatvorile gradilište i donele rešenje o uklanjanju još početkom septembra 2020. godine, a u međuvremenu, pet građevina dostiglo je visinu dvospratnice. Jedna je već dobila obrise fasade.

- Građevinska inspekcija nastavlja da nadzire navedeno područje i 25. januara konstatovano je da radovi nisu nastavljeni i nisu zatečeni radnici na gradilištu - navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

- Ranije je doneto Rešenje o obustavi radova i uklanjanju bespravnih objekata, a Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljena je prijava za pokretanje postupka za učinjen privredni prestup. Takođe, doneto je Rešenje o izvršenju.

"PIKIRALO" VIŠE INVESTITORA

OSIM pomenute nelegalne gradnje, Avalu su "pikirali" i ostali investitori. Na društvenim mrežama mogu se videti idejna rešenja planiranih projekata, od kojih je jedno smešteno tik ispod Avalskog tornja. U ovom slučaju, sudeći po njihovoj zvaničnoj stranici, čekaju građevinsku dozvolu kako bi krenuli sa radovima i tvrde da će zidati u građevinskoj zoni.

Sličan kompleks luksuznih niskih vila niče i bliže Vrčinu, ali i na još jednom mestu podno Avale.

Reporteri "Novosti" obišli su pre dva dana gradilište i utvrdili da je, uprkos trenutnom zatišju, jer radnika nije bilo, gradnja uznapredovala od poslednje posete. Na jednoj od pet dvospratnica postavljena je izolacija, a nekoliko građevinskih mašina nalazi se na parceli. Samo pedesetak metara niže od zidina, kojima je opasan kompleks budućeg stambenog bloka, puca pogled, a Avalski toranj izvija se iznad njega.

Tabla koja svedoči da se posetioci nalaze u predelu izuzetnih odlika nalazi se pedesetak metar niže, a putokaz sa strelicom "Čarapićev brest 53 metra", odmah ispod gradilišta. Izletište Čarapićev brest sa drvenim natkrivenim odmorištem, od gradilišta deli samo put.

Da li će investitor biti zaustavljen ili će preko noći uspeti da završi započet posao i krene u prodaju stanova, poput "kolege" sa Vračara, čiji se stanovi ovih dana, uveliko prodaju, ostaje na proveri vremena.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

DžoniSvetac

29.01.2021. 10:33

Да има воље и закона, то чудовиште би било већ срушено , као и хиљаде по целом граду ...зна се колико кошта рушење , принудном наплатом од имовине криминалца или његове фамилије ...па плус казна за кривично дело и тако њих 10-15 на по 10-15 година и да видимо ко би више циглу ставио без грађевинске документације ...а да не помињемо угрожавање живота људи због градње на трусном подручју ,без адекватне грађевинске документације ...која дебљина арматуре ...квалитет бетона ...итд

doktor

29.01.2021. 11:28

Samo ovaj stav drzave prema divljoj gradnji je ogromna prepreka na putu ka Evropi . Sece se suma da bi se bez dozvole pravili soliteri !!!!! U Nemackoj ne smes da odseces jedno drvo na svom placu da bi prosirio kucu !

Lilit

29.01.2021. 13:18

Uskoro i u vašem komšiluku, u ul Kosovska ..., zgrada do vaše poćinje nelegalno dogradnja 1 sprata, od oko 90-100m2. Već je 1 sprat nelegalan, pa sada hoće još da podigne 1 sprat. Zgrada se slegla oko 20cm kada je napravljena Štamparija Borbe, oko 1960. Posle bombardovanja zgrada je napukla, prst stane u otvor. ....

Aca

29.01.2021. 19:35

U celom gradu se gradi ilegalno! Nije mi jasno cemu zluze zakoni i inspekcije? Ko kome to omogucava da gradi? Kada ce to nelegalno da se rusi legalno a ne pod maskama!