STEFAN NEMANJA OD VEČERAS ČUVA BEOGRAD: Vučić: "On je za nas bio početak, neka svi vide njega i Srbiju" (FOTO/VIDEO)

M. K/ D. M.

27. 01. 2021. u 18:56 >> 20:11

VEČERAS je u Beogradu otkriven spomenik Stefanu Nemanji na rekonstruisanom Savskom trgu, pred najvišim zvanicama i velikim brojem okupljenih građana.

СТЕФАН НЕМАЊА ОД ВЕЧЕРАС ЧУВА БЕОГРАД: Вучић: Он је за нас био почетак, нека сви виде њега и Србију (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: P. Milošević

20:32 - Obraćanje predsednika Vučića - "Moli Boga za nas, Simeone blaženi, da se sačuva stado tvoje nepovredno"

Predsednik Vučić se na binu popeo uz zvuke čuvene srpske pesme "Vostani Serbie", i na početku je želeo da se zahvali jednoj velikoj ličnosti koja nije mogla da uveliča ovu ceremoniju.

- Želim prvo da kažem jedno veliko hvala našem počivšem patrijarhu Irineju, zato što nas je bodrio i hrabrio da činimo velike stvari - rekao je na početku obraćanja predsednik Vučić.

Foto: P. Milošević

- Trudili smo se u prethodnih osam godina da našu Srbiju podignemo iz pepela, da je obnovimo, izgradimo nove puteve, pruge, škole i bolnice, ali više od svega pokušali smo da vratimo poštovanje i veru u sebe, svoje mogućnosti i snagu srpske države. I večeras, dragi narode, stojimo na mestu koje je neretko izazivalo stid svakoga od nas, na mestu koje je bilo neuređeno, prljavo i koje je predstavljalo sramotu, ne samo našeg grada, već cele zemlje. O tome kako smo ovo mesto nazivali, nije vreme da danas govorimo.

Vučić je istakao da je večeras posebno ponosan i srećan, kako zbog otkrivanja spomenika tako i zbog završenog velelepnog Hrama Svetog Save.

- I baš onako kako danas na dan Svetog Save otkrivamo ovaj velelepni spomenik, tako smo za kratko vreme uspeli, ne da završimo, kako neki kažu, već da suštinski izgradimo i oslikamo najfinijim mozaikom, najlepši i najveći pravoslavni hram na svetu, Hram Svetog Save, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i celu našu Srbiju. Uspeli smo da objedinimo ono što je najvažnije, da zemlju ekonomski uspravimo, da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo i uzdignemo. Kome mi danas, u večno sećanje i kao znak najiskrenijeg pijeteta, posvećujemo najviši spomenik na teritoriji Srbije i pitamo se da ovih kolosalnih 24 metra možda nije premalo? Da bi izrastao u Simeona morao je prethodno biti Nemanja - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je potom istakao veliku važnost Stefana Nemanje i dinastije Nemanjića, koji su nam podarili Srbiju.

- Morao je u svoju biografiju da objedini i dva sužanjstva, i brojna hrabra i viteška vojevanja, i mudru diplomatiju i odricanje od vlasti kako bi postao Sveti. Imali su Srbi Vlastimiroviće. Imali su Srbi Vojislavljeviće. Imali su Srbi i Vukanoviće. Imali su i Višeslava, i Mihaila i Svetog kralja Jovana Vladimira. Imali su Srbi i arhonte i kneževe i župane i kraljeve i svece - pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu, mnogo bi joj podario. Da je Srbiji podario samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario. A podarivši nam obojicu, podario nam je Srbiju, jaku, prvi put istinski centralizovanu državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada, između prvog i drugog Rima - istakao je predsednik.

Foto: P. Milošević

Vučić je naglasio da stati ispred Stefana Nemanje znači svest o tome da smo otkrili koren iz kojeg je nastala Srbija.

- Ovaj velelepni spomenik predstavlja ga kao odlučnog vladara, u čijoj se desnoj ruci nalazi mač, a u levoj Hilandarska povelja. Do Nemanje bili smo pleme, a od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tu državotvornost simboliše mač. Tim mačem pravio je i gradio, a zatim čuvao i štitio Srbiju. Do Nemanje imali smo kulturu oponašanja i prevođenja. Od njega imamo kulturu kreacije, graditeljstva i pisanja. U kulturnom smislu postajemo punopravni član vizantijskog komonvelta. Tu pripadnost najnaprednijim kulturnim tokovima simboliše Hilandarska povelja. Ovo nije samo čin otkrivanja spomenika našem ocu, tvorcu države, svecu i onome od koga je sve počelo. Ovo je svojevrsan čin polaganja računa, o sebi, o svom identitetu, o tome šta smo naučili, šta znamo i gde idemo. Stati ovde, ispred velikog Stefana Nemanje, znači i svojevrsno pokajanje, za sve godine u kojima smo ga zaboravili, ali, istovremeno, i to je i svest o tome da smo konačno otkrili onaj koren iz kojeg je nastalo to veliko drvo koje se zove Srbija. Na Hilandaru, i dan-danas, niče loza, čudotvorna, sa mesta na kojem je Stefan Nemanja prvobitno bio sahranjen - kazao je predsednik, pa dodao:

- I ovaj spomenik je veliki, zato što je priča o nama velika. I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška. I lep je, koliko je i priča o nama lepa. Ovaj spomenik je, dakle, i pre svega, priča, o nama. O tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. I kao što je Nemanja, vladar i svetac, gradio zadužbine širom Srbije, tako i mi danas gradimo, svesni da je naša sadašnjost, to šta u njoj radimo, zadužbina naše budućnosti. One koja zna odakle je stigla, i koja zna gde ide. Bez toga, bez svesti da je postojao neko pre nas, neko ko je imao snove, koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć. 

Predsednik je rekao da mi danas gradimo i idemo napred, a da to dugujemo velikim precima, i onima pre Stefana Nemanje i onima posle.

- Reč "današnjica", "sadašnjost", na nekim jezicima se izgovara istim glasovima, na isti način kao i reč "poklon". Zato što ona to i jeste. Poklon koji smo dobili od otaca, poklon za koji i zbog kojeg su toliki krvarili i umirali. Mi imamo sadašnjost, zbog Stefana Nemanje, i njegovog Rastka, a našeg Svetog Save, i zbog Stefana Prvovenčanog, Milutina, Dušana, Uroša, Lazara, Vuka, Đurađa, Stefana, i zbog Đorđa, i Miloša, Mihajla, i Milana, Petra, jednog i drugog Aleksandra. Zbog ljudi koji su pričali tu priču, priču o nama, o Srbiji. I reč koju danas izgovaramo, reč "Srbija", nije naša. Oni su je stvorili, stvarajući i nas, i to nikada ne smemo da zaboravimo. Oni su je iskovali, od Sitnice, do Marice, od Kosova, do Kumanova, od Cera, do Kajmakčalana. Mnogo krvi i mnogo olova je u toj reči. Zato je tako teška, zato je i tako velika. Zato je tolika obaveza, za svakoga ko se usudi da je izgovori. Zato, na kraju, i ovaj spomenik, njemu, i Srbiji - kazao je Vučić.

Foto: P. Milošević

Predsednik je rekao da je Srbija dugo saginjala glavu i klanjala se, i da je krivac za to u nama samima. Vučić je takođe istakao da nismo tu da bilo kome pretimo, ali da ćemo uvek braniti našu državu, kulturu i jezik.

- I nije bilo lako doći do ovog dana, do ovog čina delimičnog vraćanja tog ogromnog duga. Nije mogla, Srbija, nije imala čime, nije ni znala kako, dugo se plašila, bila kriva i sebi i drugima, i stajala pognute glave i pred svojom prošlošću i pred svojom budućnošću. I nema krivca za to, osim u nama samima. Nije bilo ni razloga, osim, opet, u nama. Trebalo nam je vremena, trebalo nam je hrabrosti, znanja, da ponovo poverujemo u to da nismo nikakav balkanski izrod, nikakvo besno pleme bez ikakvog korena, nikakav dežurni krivac, i da opet stanemo na svoje noge, uspravimo se, i setimo. Svakog trena te duge istorije, i svakog čoveka koji nas je, kroz nju, stvarao. Trebalo nam je vremena, da svima kažemo da nismo ovde da bilo kome pretimo, da nam je dosta i krvi i ratova, da razumemo, volimo, praštamo, kajemo se, ali i da nećemo ni tek tako da ne postojimo. Da imamo ime, da imamo istoriju, našu, da imamo očeve i da, kroz njih, imamo i ponos, i da, zahvaljujući tome, njima, imamo i slobodu. Našu, baš kao što je i ta istorija naša, i jezik, naš, kultura, naša, tradicija i vera, opet naše. Nismo ih ni od koga oteli, niko nam ih nije dao, i nemamo kome da ih vraćamo. Nećemo ništa ni od koga, zanima nas da, poput ovog spomenika, rastemo u visinu, ali niko više, i nikada više, neće Srbiju naterati da se odrekne. Ni imena, ni dela - kazao je predsednik Vučić.

Predsednik se potom zahvalio vajarima i umetnicima, kao i radnicima zahvaljujući kojima Stefan Nemanja od danas motri na Beograd.

Foto: P. Milošević

 

- Ovde gde se simbolički spajaju ulice Nemanjina i Karađorđeva, mi danas slavimo i raskoš svojih istorijskih dometa, i obnavljanje državnosti, i prosperitetnu budućnost koju mi i naši potomci moramo vredno da gradimo. Sa velikom dozom opravdanog optimizma, smatram da će Savski trg sa spomenikom osnivaču naše države kao centralnom delu urbanističko-arhitektonske celine postati verovatno najlepši javni prostor u Beogradu. Nemanja je, za nas, bio početak. Ovaj spomenik je kraj, ali samo tog početka. Pošto od njega počinjemo mi, i svi koji posle nas dolaze. On je dokaz i da je istorija stvorila nas, ali i da smo mi u stanju da istoriju stvaramo. I to onu dobru istoriju, istoriju mira, znanja, rasta, kakvog nikada nismo imali. U ime te istorije smo danas ovde, u ime te istorije i otkrivamo Spomenik Stefanu Nemanji, ocu, rodonačelniku, tvorcu i svecu. I neka stoji ovde, uzdignut, osvetljen, i neka ga svi vide. Neka vide Srbiju, kakvu smo mi napravili. Iskreno, iz dubine duše običnog srpskog smrtnika, želim da ovo obraćanje završim rečima Svetog Save kojima se u "Službi Svetom Simeonu" obraća svome ocu: "Moli Boga za nas, Simeone blaženi, da se sačuva stado tvoje nepovredno! Slava, i sada!" Živela Srbija! - rekao je Vučić.

Nakon predsednikovih reči zvona sa svih beogradskih crkava su počela da zvone.

20:28 - Patrijarh Irinej o Stefanu Nemanji

Na svečanom oktrivanju spomenika Stefanu Nemanji, na video bimu je emitovan snimak u kome preminuli patrijarh SPC Irinej govori o značaju Stefana Nemanje , koji je, kako je govorio, bio među vodećim državnicima tog vremena.

On je znao šta je značila crkva za jedan narod, govorio je patrijarh Irinej.

- Treba da se ugledamo na velike pretke, imamo divne i velike primere. Na nama je da prihatimo taj put i tu orijentaciju života i da mi dostignemo veličinu bar približnu onoj koju su imali naši veliki preci - govorio je patrijarh Irinej.

20:22 - Obraćanje Milorada Dodika - "Odavanje pošte velikom ujedinitelju Srba"

Srpski član Predsedništva BiH prvo je pozdravio predsednika Vučića i sve okupljene zvanice i građane, nakon čega je rekao da svaki dan nalazi razloge da bude ponosan na svoj narod.

- Danas svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanji, ovim veličanstvenim spomenikom. Srbi su davno naučili da bez borbe nema države, i ovaj veličanstven spomenik je znak našeg odnosa prema tome.

Dodik je rekao da će ovaj spomenik vekovima svedočiti o tome kako se stvara država, ali i težnjama predsednika Vučića da ujedini tradicionalno i moderno.

Foto: P. Milošević

 

- Mislim da je srednji vek bio zaboravljen u vreme Jugoslavije. A najveći simbol srpskog srednjeg veka su Stefan Nemanja i njegov sin Sveti Sava, koji su objedinili veru i državu. Današnja Srbija je napredna i jaka, i mi koji živimo u Republici Srpskoj smo stalno zagledani preko Drine - kazao je Dodik, i naglasio da Srpska uvek mora da se oslanja na Srbiju.

On kaže da je veoma važno da danas budemo ujedinjeni, i da se nada da će svako ko poseti spomenik biti nadahnut kako bi naš narod mogao da jača i ide dalje u budućnost.

- I zato neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska i srpski narod gde god se našao!

20:18 - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić za Novosti

Gradonačelnik Radojičić je istakao da su glavne vrednosti o kojima moramo da vodimo računa jedinstvo, sloboda i progres.

- Stavljam akcenat na jedinstvo, i zato mi je vrlo drago što su predstavnici Srba i sa jedne i sa druge strane Drine danas ovde. Stefan Nemanja i do danas obeležava i našu državnost i našu duhovnost. Mislim da je ovo najbolji način da mu se odužimo.

20:13 - Glumac Nebojša Kundačina kao Stefan Nemanja - "Jedinstvo braćo, jedinstvo spasenja radi"

Grupa mladića u viteškim oklopima i sa srednjevekovnim instrumentima uz muziku dočekuje velikog župana Stefana Nemanju, kog je otelotvorio glumac Nebojša Kundačina.

- Mi imamo svoj put, jedinstvo i harmoniju. Podižimo braćo škole, bolnice i manastire. Ali svojom mudrošću ne veličajte se. Na svim svojim putevima gledajte da vam putevi budu pravi, i da se ne spotičete. Ne zaboravite milosrđe, i držite čvrsto pravdu i bratsku ljubav među sobom. Jedinstvo braćo, jedinstvo spasenja radi - rekao je glumac, na šta su odjeknuli bubnjevi.

20:04 - Počela ceremonija - prikazan film o Nemanjinom životu

Intoniranjem himne Srbije i prikazivanjem dokumentarnog filma počeo je kulturno-umetnički program.

Na velikim video-bimovima građani gledaju dokumentarac u kom narator govori o životu velikog srpskog vladara, i u isto vreme su prikazani snimci izrade ovog monumentalnog spomenika.

19:53 - Predsednik Vučić stigao na ceremoniju otkrivanja spomenika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je stigao na Savski trg, gde će se nakon ceremonije obratiti okupljenim građanima i novinarima.

Foto: P. Milošević

Odmah zatim stigao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji se pozdravio i izljubio sa Vučićem.

U prvom redu uz predsednika Vučića su i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, i veliki broj sveštenih lica.

19:40 - Stigli predstavnici Generalštaba, Vojske Srbije, i ministarstava

Na Savski trg su stigli i predstavnici ministarstava, kao i Vojske Srbije.

Foto: Novosti online

Stigli su takođe i ministar Ratko Dmitrović, predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

19:38 - Milovan Bjelica za Novosti - "Ovaj spomenik je simbol podizanja srpskog naroda iz pepela"

Milovan Bjelica, načelnik Opštine Sokolac iz Republike Srpske je za Novosti rekao da je ponosan što je ovde, i što je veliki broj ljudi došao da prisustvuje ceremoniji.

Milovan Bjelica/Foto: Novosti online

- Došao sam da prisustvujem otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji, a došao je i veliki broj ljudi iz Republike Srpske da prisustvuje ovom istorijskom činu. Ovaj spomenik predstavlja podizanje srpskog naroda iz pepela, prikazuje naše vrednosti koje mogu da nas objedine, da idemo zajedno i složno i da odbranimo naše prostore. Da se naši ljudi ne iseljavaju, ima života i ovde.

19:34 - Počast sa Dušanove zemlje stvaranju nemanjićke države

Hadži Slobodanka Simić je došla iz Kosovske Mitrovice, i jutros je prisustvovala liturgiji u Hramu Svetog Save, a zatim je došla na otkrivanje spomenika.

Hadži Slobodanka Simić/Foto: Novosti online

 

- Ja sa Dušanove zemlje sam htela da odam poštu stvaranju nemanjićke države. Stefan Nemanja je rodonačelnik nemanjićke loze, začetnik naše države, vere, svega... Zahvaljujući njegovom sinu Rastku mi smo to što jesmo. Najmanje nas, nažalost, ima tamo gde treba da nas bude - kazala je za Novosti Hadži Slobodanka Simić.

19:27 - Veliki broj građana se već okupio na Savskom trgu

Iza zaštitne ograde na Savskom trgu već se okupilo više od hiljadu građana. Ljudi neprekidno dolaze iz pravca Karađorđeve ulice.

Foto: Novosti online

Važno je napomenuti i da svi poštuju epidemiološke mere koje je propisao krizni štab.

Građani su oduševljeni, a gospođa Olga iz Beograda nam je rekla da je morala da dođe da vidi spomenik Stefanu Nemanji, i to sa svojim unukama Sofijom i Ivonom.

Gospođa Olga sa unukama/Foto: Novosti online

19:16 - Vesić na Savskom trgu pred početak ceremonije: "Posle podizanja spomenika knezu Mihailu ovo je najznačajniji spomenik u Beogradu"

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je stigao na Savski trg, a za Novosti je rekao kako se oseća pred početak ceremonije.

- Svaki dan sam bio na gradilištu, znam ime svakog majstora. Ovaj događaj je jednak otkrivanja spomenika Knezu Mihailu iz 1882. godine. Nije Srbija imala puno prilike da podiže spomenike svojim vladarima. Taj spomenik su podigli kralj Milan od lične ušteđevine. Posle je Srbija bila siromašna zbog Prvog svetskog rata, a nakon toga smo ulazili u neke države gde smo morali da pravimo istorijske kompromise.

Vesić je rekao da smo morali da sačekamo četvrtinu veka da bi Stefan Nemanja dobio spomenik kakav zaslužuje u Beogradu.

- On je monumentalan, kao i čitav trg. Sam spomenik bez ovakvog Savskog trga i bez rekonstruisane bivše Železničke stanice a budućeg Muzeja istorije Srbije sigurno ne bi bio kompletan. Toliko je veliko delo Stefana Nemanje da on ne zaslužuje samo običan spomenik. On je rodonačelnik naše najznačajnije dinastije, koja je vladala 200 godina i stvorila srpski sjajni srednji vek. Zaista, na ovaj način pokazujemo da poštujemo svoju istoriju i svoje vladare, i pokazujemo da smo stari evropski narod koji nije ovde od juče.

18:56 - Građani se već okupljaju na rekonstruisanom Savskom trgu

I pored hladnoće građani su počeli da se okupljaju ispred spomenika i čekaju početak ceremonije.

Spomenik impozantnih dimenzija napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima.

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (88)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja