MAČ I ŽEZLO SVETOG SAVE: Ovo su svi simboli koji se nalaze na impozantnom spomeniku Stefanu Nemanji (FOTO/VIDEO)

M.Stevanović-M.Marković

27. 01. 2021. u 14:54

SPOMENIK jednom od najznačajnijih srpskih vladara, osnivaču srednjovekovne srpske države, velikom županu Stefanu Nemanji, biće svečano otkriven večeras, na Svetog Savu.

МАЧ И ЖЕЗЛО СВЕТОГ САВЕ: Ово су сви симболи који се налазе на импозантном споменику Стефану Немањи (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M. Stevanović

Spomenik impozantnih dimenzija napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima.

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

Foto: M. Stevanović

Stefan Nemanja u levoj ruci drži Hilandarsku povelju, spis izdat krajem 12. veka od strane Stefana Nemanje. Drugi verziju je izdao njegov sin Stefan. Original dokumenta se čuva u Hilandaru, a u spisu se opisuje život Stefana Nemanje.

Pisana je na pergamentu, dugom 63 a širokom 32,5 cm. Donji deo je sužen, počevši od 50. cm pa do kraja, tako da ima oblik nepravilnog trougla. Tekst je pisan ustavnim pismom, crnim mastilom. Ima ukupno 75 redova. Na kraju je Stefanov potpis ispod njega je datum (“meseca septembra 29. dan”) i potvrda kralja Vladislava.

Foto: M. Stevanović

 

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, iz vizantijskog šlema na spomeniku proizlazi žezlo Svetog Save koji je simbol srpske državnosti i naše autokefalnosti.

Građani će moći da uđu u unutrašnjost šlema u kojoj je prikazana istorija dinastije Nemanjića.

Foto: M. Stevanović

 

Ono po ćemu se ovaj postament razlikuje je što se tu nalazi staklo, po kome može da se hoda, a koje sa ogledalima "daje osećaj beskonačnosti".

Mozaike na reljefu unutar spomenika radio je ruski umetnik i ikonopisac Nikolaj Muhin, koji je radio i na Hramu Svetog Save.

Na reljefu, unutar šlema, nalaze se scene iz srpske istorije, iz slavne dinastije Nemanjića.

Kako je istakao Vesić, Stefan Nemanja drži mač, jer je prikazan kao vladar, a ne kao monah.

Foto: M. Stevanović

Stvaranje srpske države

Na prvom reljefu nalazi se prikaz mnogobrojnih borbi u osvajanju i stvaranju srpske države.

Foto: M. Stevanović

Drugi reljef

Na drugom reljefu je scena na kojoj Stefan Nemanja predaje vlast svome sinu Stefanu, a tu je i Rastko to jest Sveti Sava.

Foto: M. Stevanović

Treći reljef

Na trećem reljefu nalazi se prikaz prenosa moštiju Svetog Simeona i trenutka u kojem Sveti Sava miri svoju braću, dok je na četvrtom reljefu prikazana loza Nemanjića.

Foto: M.Stevanović

Rodoslov Nemanjića

- Nemanja je suviše značajan da bi imao običan spomenik - naglašava Vesić.

- Trg ima 20.000 kvadrata i 250 novih stabala. Ovaj deo su pre dve godine zvali "štajga", a sada imate jedan divan trg i to pokazuje kako se Beograd menja. Ovaj kraj postaje mesto gde ljudi žele da žive, od mesta gde niko nije želeo da živi - kaže Vesić.

Foto: M. Stevanović

Autor spomenika Stefanu Nemanji Aleksandar Rukavišnjikov rekao je da je želeo da se spomenik zasniva na lepoti fresaka iz srpskih manastira, a da su dimenzije izračunate uzimajući u obzir zgradu nekadašnje železničke stanice i zgrada koje se nalaze bočno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024