TAKSI USLUGU NAJVIŠE KORISTIMO PETKOM: Prevoz u prestonici pod lupom eksperata sa Saobraćajnog fakulteta

S. B. M.

26. 01. 2021. u 11:22

BEOGRAĐANI taksi najviše traže petkom i tokom decembra, za kilometražu od dva do pet kilometara.

ТАКСИ УСЛУГУ НАЈВИШЕ КОРИСТИМО ПЕТКОМ: Превоз у престоници под лупом експерата са Саобраћајног факултета

Foto N. Skenderija

Polovina njih smatra da taksi usluga prevoza nije skupa, dok skoro isto toliko njih misli da jeste. Prema zadovoljstvu korisnika, taksi sistem ima prosečnu ocenu 2,59.

Ovo je pokazala studija Saobraćajnog fakulteta "Planiranje i projektovanje sistema taksi prevoza putnika u Beogradu za period 2020-2024. godine" koju je naručio Grad Beograd.

Broj prevezenih putnika u taksi sistemu iznosi 86.000 na dan, odnosno 31 milion putnika u godini. Petkom, četvrtkom i subotom se najviše traži taksi, a onda utorkom, ponedeljkom i sredom. Tokom godine, taksijem se najviše vozimo u decembru, a onda u junu i maju, pa u novembru i septembru. Studija je otkrila i karakteristike taksi prevoznika. Na ulicama grada 5. septembra 2019. bilo je 6.438 taksi vozila. Najviše njih je marke "sitroen", na drugom mestu zastupljenosti je "fijat", a na trećem "volksvagen" automobili. Vozni park beogradskih taksista star je u proseku 13 godina, a 5.136 vozila proizvedeno je od 2001. do 2009. godine.

ZAHTEVI

BROJ nerealizovanih zahteva tokom dana je 33,04 odsto. Najveći procenat 84,69 odsto su zahtevi za vožnju koje operater nije prihvatio. Napomena je i da neki od njih, ako nisu realizovani kod jednog, možda jesu kod drugog operatera.

Prema podacima, prosečan broj pređenih kilometara u toku dana po vozilu iznosi 134 kilometara, a skoro svaki drugi vozač u toku dana realizuje od 6 do 10 vožnji, a 37 odsto ispitanika realizuje između 11 i 15 vožnji sa putnicima. Taksi prevoznici prema studiji rade u dve polu-smene, tokom jutarnjeg i popodnevnog špica najviše, odnosno od 8 do 10 ujuru i od 16 do 18 sati. Tada su i zahtevi za prevozom najintenzivniji. Radnim danima dve trećine njih radi duže od 8 sati, dok je svaki treći radio od 6 do 8 časova. Prosečna starost taksi vozača je 55 godina. Kako se navodi u dokumentu, zabrinjava činjenica da je svaki četvrti vozač starosti od 61 do 70 godina.

Vreme koje protekne od trenutka kada taksista prihvati vožnju do momenta kada ostavi putnika na željenoj adresi je oko 18 minuta. Najveći broj vožnji traje od 5 do 15 minuta, a najviše vožnji ostvari se na relaciji od 2 do 5 kilometara. Prosečan broj vožnji u toku dana po vozilu je 9,61.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024