ULICA KNEZA MILOŠA POD ZAŠTITOM: Odlukom Vlade poznata saobraćajnica u Beogradu proglašena za kulturno dobro

S. Vidačković

17. 01. 2021. u 09:22

ŽILA kucavica srpske prestonice, saobraćajnica koja spaja tri beogradske opštine - Stari grad, Savski venac i Vračar, od Narodne skupštine do Mostarske petlje - Ulica kneza Miloša, duž koje su smeštena sedišta Vlade Srbije, Generalštaba, brojnih ministarstava, stranih ambasada, proglašena je za kulturno-istorijsku celinu.

УЛИЦА КНЕЗА МИЛОША ПОД ЗАШТИТОМ: Одлуком Владе позната саобраћајница у Београду проглашена за културно добро

Ulica kneza Miloša spaja tri opštine

Odluku je donela Vlada Srbije, krajem prošle godine. Ovo, između ostalog, znači da svi vlasnici i korisnici objekata u ovom zaštićenom području moraju tražiti saglasnost od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika za sve intervencije, kako bi se utvrdili uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite za radove i dobila odobrenja na projekat i dokumentaciju. Kako je objašnjeno iz Zavoda, granice ove celine obuhvataju ulice Kneza Miloša, Krunsku, Resavsku, Višegradsku, Durmitorsku, Sarajevsku, Hajduk Veljkov venac, Balkansku, Admirala Geprata, Dobrinjsku, Kralja Milana, Andrićev venac.

- Važnu karakteristiku prostorne celine čini njeno jezgro sa objektima državne uprave, čime se taj prostor oslanja na prvobitnu ideju kneza Miloša o formiranju novog upravnog centra - navode u Zavodu. - U gornjem delu ulice dominiraju poslovni objekti, dok su u segmentu od Nemanjine prema Mostarskoj petlji većinom stambene zgrade i ambasade. Vrednost prostora upotpunjuju ulični drvoredi, ozelenjeni prostori i parkovi. U prostorno-kulturnoj celini nalazi se niz značajnih objekata koji se ističu svojim arhitektonskim karakteristikama, stilskim i tipskim posebnostima što ukazuje na njene nesumnjive arhitektonske i estetske vrednosti. S obzirom na to da se vezuje za značajne istorijske događaje i znamenite ličnosti iz oblasti privrede, književnosti, umetnosti, politike, kao i da su se ovde nalazile i nalaze se značajne institucije, ovaj prostor važan je za proučavanje društvene istorije Srba zbog čega je utvrđen za kulturno dobro.

PRVI URBANISTIČKI PLAN

PODRUČJE uz Ulicu kneza Miloša prostor je koji je počeo da se razvija u vreme njegove vladavine kao državni, administrativni i vojni centar srpskog Beograda. Presecanje i uređenje Ulice kneza Miloša predstavlja rezultat prvog urbanističkog plana ovog dela Beograda, četrdesetih godina 18. veka, prema nacrtu Franca Jankea. Plan je predstavljao najmoderniju urbanizaciju koja je uveliko primenjivana širom Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna