GLASANJE ZA GRADNJU U MAKIŠU: Poslednja sednica Skupštine grada u ovoj godini zakazana za utorak, u fokusu planovi detaljne reulacije

G. N. - J. G.

28. 12. 2020. u 08:12

ODBORNICI Skupštine grada zasedaće u utorak po poslednji put u 2020. godini. Planovi detaljne regulacije glavne su tačke o kojima će se raspravljati. Uređenje područja Makiškog polja, zbog kog se podigla velika prašina u javnosti, jedna je od najznačajnijih predloga za usvajanje.

ГЛАСАЊЕ ЗА ГРАДЊУ У МАКИШУ: Последња седница Скупштине града у овој години заказана за уторак, у фокусу планови детаљне реулације

Deo Makiškog polja

Pred odbornicima će se naći Predlog plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine, na teritoriji opštine Savski venac, kao i PDR dela područja između Ugrinovačke, Bačke ulice i Novosadskog puta u Zemunu. Na dnevnom redu 26. Sednice je i PDR za područje zapadno od Ulice Bahtijara Vagabzade, na opštinama Savski venac i Voždovac, uređenje područja oko fabrike kartona "Umka" na Čukarici, kao i predlozi o izradi nekoliko planova detaljne regulacije od značaja za razvoj grada.

Ipak, najviše bure očekuje zbog izglasavanja za usvajanje predloga PDR dela Makiškog polja na Čukarici. Predstavnici Udruženja "Bitka za Košutnjak" već su najavili dolazak ispred Sava centra, gde će sednica biti održana. Kako tvrde, izgradnjom stambenih kompleksa na ovom području, kao i depoa za metro, koji su tu planirani, biti ugroženo vodoizvorište. Deo stručne javnosti saglasan je sa ovom tvrdnjom, o čemu su "Novosti" već pisale.

S druge strane, u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" najoštrije osuđuju ove, kako kažu, netačne i lažne izjave.

Prema rečima izvršnog direktora za razvoj, projektovanje i investicije ovog preduzeća Vladimira Milojevića, Makiško polje nalazi se u široj zoni sanitarne zaštite, što znači da ne postoje vodozahvatni objekti, reni-bunari ili otvoreni vodozahvati koji se koriste za vodosnabdevanje.

- Postoje tri zone i to su neposredna zona, odnosno zona 1, uža zona sanitarne zaštite, zona 2, i šira zona sanitarne zaštite, zona 3, gde je Makiško polje - objašnjava Milojević. - Izdali smo stroge uslove, koji su u skladu sa Pravilnicima o zaštiti sanitarnih zona i o prečišćavanju i distribuciji vode. Apsolutno nemamo sumnju da će ta gradnja da utiče na kvalitet ni podzemnih voda niti tek na kvalitet površinskih voda.

Kako kaže, JKP "BVK" izgradnjom na Makiškom polju dobija priliku i da uradi rekonstrukciju i izmeštanje cevovoda koji su stari više od pola veka, kao i pojedinih infrastrukturnih objekata.

POŠTOVANjE MERA ZAŠTITE

TOKOM izrade Plana tačno su definisane mere i ograničenja u zavisnosti od namene i vrste objekata na predmetnom području. U III zoni zaštite, gde i pripada Makiško polje, uvek je bila predviđena gradnja uz poštovanje strogih mera zaštite.

- Grad Beograd nam je poverio izvorište na čuvanje, bavimo se i njegovim razvojem, tako da nema zbora da bismo ga na bilo koji način ugrozili - rekao je Milojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024