VELIKO PRETRESANJE GRADSKIH PLANOVA: Rani javni uvid izmena i dopuna generalne regulacije građevinskog područja biće do 28. decembra

M. STANOJKOVIĆ

23. 12. 2020. u 09:51

RANI javni uvid povodom izrade izmena i dopuna Plana generalne regulacije građevinskog područja Beograda za 10 opština biće do 28. decembra u Gradskoj upravi. Ovo je prvi korak za novoj prvoj fazi ovog urbanističkog dokumenta kroz koji se obrađuje Generalni urbanistički plan, koji bi trebalo da bude gotov 2021. godine, kao planski statut grada.

ВЕЛИКО ПРЕТРЕСАЊЕ ГРАДСКИХ ПЛАНОВА: Рани јавни увид изменa и допунa генералне регулације грађевинског подручја биће до 28. децембра

Sa jednog od prethodnih javnih uvida u zgradi gradske uprave

Granicom plana generalne regulacije obuhvaćeno je područje od 51.776 hektara opština Stari grad, Vračar, Savski venac, Novi Beograd, Čukarica, Rakovica i delova opština Zemun, Palilula, Zvezdara, Voždovac, Surčin i Grocka. Ovim planom biće preispitano 96 detaljnih urbanističkih planova.

Prema objašnjenju gradskog urbaniste Marka Stojčića, ovo je prva faza u kojoj treba da se, između ostalog, odrede zone na koje se primenjuje plan generalne regulacije i ne postoji obaveza izrade plana detaljne regulacije, a to će biti za naselja koja su već realizovana.

- Ovim će biti obuhvaćen i tretman površina javnih službi, bolnica, predškolskih i školskih ustanova, što su inicirale republičke i gradske insitucije u vezi sa lokacijama javnih službi i mogućnostima za buduće lokacije - naveo je Stojčić. - Druga faza plana generalne regulacije će sačekati usvajanje GUP koji će pokazati konačnu sliku razvoja Beograda, koji bi trebalo da bude usvojen počekom 2022. godine. Nakon toga će biti nastavljen plan generalne regulacije tokom 2022. i 2023. godine.

Tako će obavezna izrada plana detaljne regulacije biti za delove grada gde su tipologija izgradnje i urbanistički parametri znatno izmenjeni u odnosu na važeći detaljni urbanistički plan, kao i za područja koja nemaju definisanu parcelaciju. A biće neophodna i za delove gde saobraćajno rešenje infrastrukturne mreža ne može da se realizuje sa planiranim rešenjem.

Kako se navodi u dokumentu koji je predstavljen, predmet prve faze je usklađivanje sa izmenama zakona o planiranju i izgradnji kojim je definisano da važeći planski dokumenti doneti pre 1993. prestaju da važe 30.aprila 2021.

Tekst koji se odnosi na zonu zaštitu voda, izvorišta vodosnabdevanja će se menjati i dopuniti u odnosu na nove podatke vezane za planske dokumente za realizaciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izmene u zonama vodoizvorišta.

- Preispitaće se mogućnost određivanja neposredne primene pravila građenja ili definisati obaveza izrade plana detaljne regulacije - navodi se u dokumentu. - Osim toga, neophodno je da se PGR uskladi sa merama zaštite spomenika kulture i prirode

I stanari okupljeni u Udruženju "Za naš kej" pozvali su komšije da daju primedbe u vezi sa planom generalne regulacije i očuvanje zelenih površina.

- Prva faza obuhvata površine za objekte javnih službi, površine za sportske objekte i komunalne površine, dok će stanovanje i komercijalni kompleksi biti obuhvaćeni narednom fazom - navode u udruženju. - Izmena koja se tiče Bloka 44 je u tome što je zelena površina uz Gandijevu ulicu izgubila namenu "površina za objekte i komplekse javnih službi" i uopšte nije obuhvaćena prvom fazom. Logično se nameće da će sledećom fazom dobiti namenu za novu stambenu izgradnju ili komercijalne komplekse, što bi stvorilo dodatnu gužvu. Takođe, izgubili bismo jedinu zelenu površinu, što je apsolutno nedopustivo.

MAKIŠKO POLjE

POSLEDNjIM planom generalne regulacije, koji je donet 2016. godine, kada i Generalni urbanistički plan, redukovane granice zaštite vodoizvorišta Makiškog polja unete su u ova planska dokumenta grada i time je omogućena izgradnja dela ovog područja.

DETALjNIJA RAZRADA TERITORIJE

PROSTORNE celine Beograda koje su utvrđene Generalnim urbanističkim planom, obrađuju se kroz Plan generalne regulacije u tri faze kroz 10 pojedinačnih delova. Cilj izrade ovih planova za građevinsko zemljište je detaljnija razrada teritorije, saobraćajnih i infrastrukturnih sistema, kompleksa i objekta od javnog interesa. Plan je sinteza urbanističkih rešenja, mogućnosti izgradnje i uređenja za građevinsko područje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)