NAJVIŠE NOVCA IDE OBRENOVCU: Na sutrašnjoj sednici prestoničke skupštine trebalo bi da bude usvojena odluka o budžetu za 2021.

A. VOJINOVIĆ

17. 12. 2020. u 07:25

ODBORNICI Skupštine grada Beograda na sutrašnjoj sednici usvajaju budžet. Ukupan obim budžeta Grada i gradskih opština je 124,9 milijardi dinara - 113,5 milijardi za Grad i oko 11,5 milijardi za beogradske opštine.

НАЈВИШЕ НОВЦА ИДЕ ОБРЕНОВЦУ: На сутрашњој седници престоничке скупштине требало би да буде усвојена одлука о буџету за 2021.

Odbornici Skupštine Beograda

U odnosu na prethodnu godinu, kada je gradska kasa pre rebalansa budžeta težila oko 143 milijarde dinara, u idućoj će biti lakša za oko 19 milijardi. Za gradske opštine ukupno će biti izdvojeno 10 milijardi dinara, što je za 3,5 milijardi manje nego lane. Opština koja će dobiti najviše para za nastupajuću godinu je Obrenovac, sa 1,1 milijardom dinara.

GO Obrenovac ponovo je zauzela čelnu poziciju i biće jedina prestonička opština koja će u 2021. iz budžeta grada imati više od milijardu dinara, ali će u odnosu na lane njena kasa biti lakša za oko 277 miliona. Na drugom mestu ponovo se nalazi Lazarevac sa cifrom od oko 990 miliona, što je u odnosu na prošlu godinu manje za oko 243 miliona. Zatim sledi najveća opština Palilula, sa predodređenih oko 827 miliona, koja je u 2020. imala 203 miliona više u kasi.

Voždovčani su na četvrtom mestu i za buduća ulaganja iz budžeta imaće 689 miliona, ali i 170 miliona manje nego godinu pre. Odmah iza slede Zemunci sa 45.000 manje u odnosu na Voždovac. Na začelju liste i ovoga puta neslavnu poziciju zauzela je centralna gradska opština - Stari grad sa 329 miliona i 74.000 manje.

Prema prvobitno planiranom budžetu grada za 2020, sve prestoničke opštine dobile su više novca za ulaganja nego što je sada određeno za iduću godinu. Prvobitnim rebalansom budžeta u aprilu zbog epidemije virusa korona, kada je gradska kasa smanjena za 20 odsto, opštine su imale ukupno 13,9 milijardi, a na početku 14,4 milijarde. Drugim rebalansom koji su odbornici usvojili početkom oktobra iz gradske kase za svih 17 opština dodeljeno je 9,5 milijardi dinara, odnosno oko tri milijarde manje nego na početku godine.

STARI GRAD

DRUGIM rebalansom budžeta grada najviše novca u odnosu na prvobitni plan, kada je usvojen budžet za 2020, uskraćeno je Obrenovcu, dok je najmanje korigovan budžet Starog grada, koji ionako dobija najmanje novca.

Novosti

INVESTIRANjE U SAOBRAĆAJ

PREMA rečima Nikole Nikodijevića, predsednika Gradske skupštine, najveći deo izdvajanja iz gradske kase pripašće Sekretarijatu za saobraćaj. Na drugom mestu su obrazovanje i dečja zaštita. Nastavlja se finansiranje boravka dece u vrtićima, državnim i privatnim. On je istakao da 15,5 odsto budžeta ide za investicije.

Podsetio je da sledeće godine počinje izgradnja četiri podzemne garaže, kao i 14 vrtića, te radovi na izgradnji beogradskog metroa, što će biti omogućeno usvajanjem drugih akata do kraja ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)