BISTE ZASIJALE STARIM SJAJEM: Zavod za zaštitu spomenika "umio" Kralja Petra, Vojvode Mišića i Bojovića

S. V.

04. 12. 2020. u 12:00

TOKOM ove godine stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradili su projekte i realizovali hitne intervencije na tri značajna monumenta u prestonici.

БИСТЕ ЗАСИЈАЛЕ СТАРИМ СЈАЈЕМ: Завод за заштиту споменика умио Краља Петра, Војводе Мишића и Бојовића

Foto Zavod za zaštitu spomenika

Reč je o spomenicima kralju Petru Prvom Karađorđeviću, te vojvodama Petru Bojoviću i Živojinu Mišiću. Ovaj projekat finansiralo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako je saopšteno iz Zavoda, obnovljen je postament spomenika kralju Petru, koji se nalazi ispred glavnog ulaza u OŠ "Kralj Petar Prvi" u blizini Saborne crkve, koja je utvrđena kao kulturno dobro. Bista, koja je postavljena 2011. godine, delo je Dušana Jovanovića Đukina, a postament je radio Branimir Radosavljević.

PETAR BOJOVIĆ, Foto Zavod za zaštitu spomenika

- Kameni postament spomenika je veoma nizak, što mu daje neprimeren izgled u javnom prostoru, pa je bilo potrebno izraditi nadvišenje masivnog granitnog postamenta, kako bi bista bila na odgovarajućoj visini - objašnjavaju u Zavodu. - Po završetku montaže, bronzana bista je vraćena na svoje mesto i adekvatno zaštićena na spojevima sa postamentom, radi sprečavanja prodora vlage i onemogućavanja stvaranja korozije.

SOLUNSKI FRONT

SPOMENIK vojvodi Živojinu Mišiću u bulevaru koji nosi njegovo ime otkriven je 18. novembra 1988. godine povodom 70 godina od proboja Solunskog fronta. Kada su stručnjaci iz Zavoda završili sa umivanjem biste, očistili su i prostor oko spomenika, gde se godinama taložilo smeće i rastao korov.

Takođe, spomenik je detaljno očišćen, a slova na temelju monumenta su premazana tamnom bojom, da bi se postigao odgovarajući kontrast sa bojom kamena.

Obeležje vojvodi Petru Bojoviću, koje se nalazi u parku kod Kalenić pijace, i Živojnu Mišiću kod glavnog ulaza u Beogradski sajam delo su umetnice Drinke Radovanović. Bista u čast vojvode Bojovića podignuta je 1993. godine, a na bronzi su se nataložile naslage prljavštine.

ŽIVOJIN MIŠIĆ, Foto Zavod za zaštitu spomenika

 

- Bilo je potrebno pranje kamene obloge podnožja i kamenog masivnog postamenta, uklanjanje ispranih i oštećenih fuga i fugovanje nepropusnom masom, kao i čišćenje bronzane biste i livenih slovnih aplikacija. Posle skidanja naslaga, zaštićena je bronzana bista i livene slovne aplikacije.

Prostor ispred glavnog ulaza u Beogradski sajam, od 1988. godine krasi bista vojvode Živojina Mišića. I ovom monumentu je bilo neophodno pranje kamene obloge postamenta, čišćenje i zaštita bronzane biste, te obnova slovnih aplikacija.

- Svaka polomljena i oštećena granitna ploča je premerena, izrađena i isečena od iste vrste kamena, kao što je bio i postojeći. Ceo kompleks je opran, zaštićen od atmosferskih uticaja, nečistoća i bioloških naslaga - ističu u Zavodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati