STANOVI ĆE BITI TOPLI I NOĆU: Od čega će zavisiti temperatura u našim domovima i kako korona utiče na to?

G. Novaković

03. 12. 2020. u 10:07

POŠTUJUĆI Odluku o snabdevanju toplotnom energijom, "Beogradske elektrane" tri dana unazad ne gase sistem, te su stanovi topli i tokom noći.

СТАНОВИ ЋЕ БИТИ ТОПЛИ И НОЋУ: Од чега ће зависити температура у нашим домовима и како корона утиче на то?

Foto: N. Fifić

Ovaj režim ostaće na snazi sve dok vremenske prilike to budu zahtevale. Međutim, da li će se celodnevno grejanje nastaviti i kada su temperature vazduha nešto više, nije u ingerenciji preduzeća, već njenog osnivača - Grada Beograda.

Pogoršanje epidemiološke situacije u glavnom gradu dovelo je do preporuka da se ostaje u svojim domovima i da od kuće rade svi oni kojima priroda posla to dozvoljava. Sugrađani se stoga opravdano pitaju - da li će im u tom slučaju u stanovima biti dovoljno toplo.

- Noću je takođe hladno, iako temperature nisu ispod nule - kaže Bojan K. - Ova celokupna situacija sa virusom korona nalaže da se odgovorno ponašamo, da smanjimo socijalne kontakte, što povlači sa sobom i činjenicu da mahom ostajemo u stanovima. Ljudi rade od kuće, stariji ređe izlaze napolje. Trebalo bi da se razmotri odluka o grejanju, jer sada nemamo luksuz da se prehladimo.

Kako su nam objasnili u JKP "Beogradske elektrane", izmenjena Odluka o snabdevanju toplotnom energijom dozvoljava da grejna sezona traje duže nego što je propisano, što se u maju ove godine i obistinilo. Međutim, tada je na snazi bilo vanredno stanje, koje je iziskivalo vanredne mere.

- Grad Beograd kao osnivač našeg preduzeća mora doneti mere prema kojima ćemo postupati i u ovim okolnostima kada vanredno stanje nije na snazi - nezvanično su nam kazali u "Beogradskim elektranama".

Garaže, toaleti, hodnici

PROPISANA temperatura, koju su „Beogradske elektrane“ dužne da postižu u stanovima je 20 stepeni celzijusa, uz odstupanje od jednom stepena. U toaletima treba da bude 22 stepena, u garažama najmanje 5, dok u ateljeima ne bi smelo da bude niže od 20 stepeni. Stepeništa i hodnici van stanova se ne greju.

- Ukoliko se donese odluka da se stanovi greju i na 20 stepeni, mi ćemo to da ispoštujemo. Zasada se vodimo pravilima o radu distributivnog sistema, i tako će ostati sve dok nam ne kažu drugačije.

Niske spoljašnje temperature zahtevale su da rebra radijatora budu topla i posle 22.00, kada se inače završava grejni dan. Tako je od prošle subote na snazi bio dvadesetčetvoročasovni režim isporuke toplotne energije. On je trajao i u noći između utorka i srede, a da li će biti nastavljeno, zavisi od najava meteorologa.

- Ukoliko je izmerena temperatura vazduha u 18.00 niža od jednog stepena, a prognozirane temperature od 22.00 do 6.00 narednog dana su ispod nula stepeni Celzijusa, proizvodnja toplotne energije kotinuirano traje 24 časa - zvanično je pravilo koje stoji na sajtuJKP "Beogradske elektrane".

Foto: N. Fifić

 

Kako su nam odgovorili iz Sekretarijata za energetiku, njima još nije dostavljen zahtev nadležnih institucija za uvođenjem vanrednog režima grejanja zbog situacije nastale epidemijom virusa korona.

- Ukoliko Gradski štab za vanredne situacije donese naredbu u tom smislu, Sekretarijat će dati nalog JKP "Beogradske elektrane" za neprekidnim snabdevanjem potrošača toplotnom energijom. Za sada se distribucija potrošačima obavlja u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u Gradu Beogradu - zaključuju iz Sekretarijata za energetiku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana